Australië krijgt een grotere rol bij de zoektocht naar de verdwenen vlucht MH 370 van Malaysia Airlines.

Het land gaat in op een verzoek van Maleisië om de leiding te nemen in het zuidelijk gebied van de zoekactie, zei premier Tony Abbott maandag.

Volgens Abbott vroeg zijn ambtgenoot Najib Tun Razak hem telefonisch het voortouw te nemen bij een deel van de zoektocht. De autoriteiten in Maleisië sluiten volgens de Australiër niet uit dat het toestel die kant op is gevlogen.

Australië zoekt al met twee patrouillevliegtuigen naar het vermiste toestel, maar volgens Abbott worden nu extra middelen ingezet.

De premier zei overigens niet te beschikken over concrete aanwijzingen dat het toestel ook daadwerkelijk in de buurt van Australië is gekomen.

Hulp

De Maleisische autoriteiten lieten zondag weten dat ongeveer 25 landen om hulp is gevraagd bij de zoektocht naar het vliegtuig dat nu ruim een week vermist is. Naast Australië zijn dat onder meer Kazachstan, Pakistan, China, India, Indonesië en Frankrijk.

De vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines was met 239 mensen aan boord onderweg van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar Peking toen het van de radar verdween.

Onderzoekers gaan er inmiddels van uit dat de verdwijning van vlucht MH 370 geen ongeluk was. De communicatiemiddelen van het toestel zijn onderweg opzettelijk uitgeschakeld, waarna het vliegtuig zijn koers verlegde in westelijke richting.

Vijf dingen die u moet weten over vlucht MH 370 | 'Systeem zwarte doos werkt nog goed'

Alle berichten over het vermiste vliegtuig