Het parlement van De Krim heeft maandagochtend de onafhankelijkheid uitgeroepen, nadat naar verluidt ongeveer 97 procent van de kiezers zondag tijdens een referendum over de toekomst van het Oekraïense schiereiland voor aansluiting bij Rusland heeft gestemd.

Dat blijkt uit een verklaring van het parlement. Zo'n 97 procent van de stemmers zou vóór afsplitsing van Oekraïne en aansluiting bij Rusland hebben gestemd. De opkomst zou 83,1 procent van de stemgerechtigden zijn geweest.

Maandagochtend liet voorzitter van de referendumcommissie Mikhail Malisjev weten dat alle stemmen zijn geteld. "Het werk van de commissie zit erop", aldus Malisjev.

Rusland heeft al laten weten dat het de uitslag accepteert. De Doema, de Russische Tweede Kamer, neemt in ''de zeer nabije toekomst'' wetgeving aan die de aansluiting van de Krim bij Rusland mogelijk maakt, zegt voorzitter Sergej Neverov  tegen persbureau Interfax.

''De uitkomst van het referendum in de Krim laat duidelijk zien dat de inwoners hun toekomst alleen zien als onderdeel van Rusland'', zei Neverov. Volgens medewerkers van de Doema volstaat bestaande wetgeving uit 2001 om de toetreding te regelen.

Na de toestemming van de Russische president Vladimir Poetin moet het parlement zich buigen over een verdrag tussen Rusland en de Krim. Die overeenkomst zou vervolgens moeten worden goedgekeurd door het Russische constitutionele hof en door de beide kamers van het parlement.

Meerderheid

Dat verzoek zal tijdens een speciale bijeenkomst worden ingediend.

''We zullen alles zo snel mogelijk doen als wettelijk gezien mogelijk is'', aldus Aksjonov tegen InterfaxPoetin heeft in een reactie laten weten het verzoek te zullen inwilligen.

Roebel

Aksjonov liet ook weten dat de Russische roebel vanaf volgende week een wettig betaalmiddel wordt op de Krim. De Oekraïnse Grivna zal nog ongeveer een half jaar gebruikt kunnen worden. 

De Krim gaat ook over op de klok die in Moskou geldt. Het schiereiland schuift twee tijdzones op. Het is er daardoor voortaan twee uur later dan op het vasteland van Oekraïne. 

Direct na de bekendmaking van de eerste resultaten gingen pro-Russische bewoners van de Krim de straat op om feest te vieren. In de regionale hoofdstad Simferopol reden toeterende auto's in colonne door de straten.

Op het Leninplein hebben duizenden mensen zich verzameld met vlaggen van Rusland en de Krim. Op de gevel van het regeringsgebouw staat in groene letters de tekst 'Wij zijn thuis'.

Echt verrassend is de uitkomst van het referendum niet. De Krim is overwegend pro-Russisch. Van de naar schatting 2,5 miljoen inwoners van de Krim is 60 procent van Russische afkomst. Rusland heeft het schiereiland al onder controle sinds het land met een troepenmacht van tienduizenden soldaten binnenviel.

Niet erkend

De EU en de Verenigde Staten hebben eerder al aangekondigd het referendum niet te erkennen, omdat het niet aan internationale wetgeving zou voldoen. Volgens de VS zijn stemmers zelfs bedreigd en geïntimideerd door Russische soldaten.

De G7 hadden Rusland eerder al verzocht het referendum tegen te houden. De inlijving van de Krim zou een schending betekenen van het Handvest van de Verenigde Naties, de slotakte van Helsinki en andere internationale verdragen.

Poetin claimde zondagavond desondanks in een telefoongesprek met de Amerikaanse president Barack Obama dat het referendum legitiem is. Hij vergeleek de situatie met Kosovo, dat zich in 2008 eenzijdig afsplitste van Servië.

Ondanks het meningsverschil heeft het tweetal afgesproken samen op zoek te gaan naar een manier om Oekraïne te stabiliseren, aldus Poetin. Verder had Moskou nog kritiek op de autoriteiten in Kiev. Die zouden namelijk grote moeite hebben om ultranationalisten en radicalen die onschuldige burgers terroriseren, een halt toe te roepen, zei de president.

Volgens Obama is het nog niet te laat voor een diplomatieke oplossing voor de crisis in Oekraïne. Voorwaarde is wel dat het Russische leger de "invallen'' in het land staakt. 

Sancties

Vlak na de bekendmaking van de eerste resultaten van het referendum liet een woordvoerder van het Witte Huis weten dat Rusland de komende dagen rekening moet houden met sancties en internationale isolatie. 

Washington dreigt al langer met maatregelen vanwege de Russische inmenging op de Krim, maar volgens de woordvoerder komen de sancties nu wel heel dichtbij. ''We zetten de Russen zo veel mogelijk onder druk om het juiste te doen", vertelde de overheidsfunctionaris.

De Amerikanen werken onder meer aan een zwarte lijst van Russen van wie de tegoeden bevroren worden en visummogelijkheden worden beperkt. 

Ook de Europese Unie denkt na over zo'n lijst. De EU zal maandag hoogstwaarschijnlijk nieuwe sancties afkondigen tegen Rusland. De ministers van Buitenlandse Zaken zullen waarschijnlijk reisbeperkingen instellen en de tegoeden bevriezen van een aantal personen en mogelijk ook organisaties.

Meer over de voorgenomen sancties tegen Rusland

Vijf dingen die u moet weten over het Krim-referendum

Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne