De Maleisische autoriteiten voelen weinig voor grootschalige Amerikaanse hulp bij het ontrafelen van het mysterie rond de vermiste Boeing 777. 

Toch proberen experts uit de Verenigde Staten te achterhalen wat is voorgevallen aan boord van het toestel, bericht The New York Times  zondag.

De Amerikaanse inlichtingen- en politiediensten proberen volgens de krant te achterhalen of terroristen achter de verdwijning van de vlucht zitten. 

Tot dusver is daar geen bewijs voor gevonden, zeggen hooggeplaatste functionarissen. Als toch sprake is van een terreuraanslag, lijkt dat volgens een bron ''in niets op de dingen die we in het verleden hebben gezien''.

Grotere rol

Specialisten uit de Verenigde Staten willen graag een grotere rol spelen in het onderzoek, maar worden naar eigen zeggen op afstand gehouden. 

De Maleisische leiders zouden volgens functionarissen geen behoefte hebben aan hulp, omdat ze niet de indruk willen wekken zo'n belangrijk onderzoek zelf niet aan te kunnen.

Huiszoeking

De speurders uit de VS lijken daardoor in het duister te moeten tasten over wat hun Maleisische collega's hebben kunnen achterhalen. 

De Amerikanen zouden bijvoorbeeld graag willen helpen bij het doorzoeken van de in beslag genomen computers van de piloot van de MH 370. Voorlopig hebben ze echter weinig te horen gekregen over de uitkomst van de huiszoeking bij de man.

Vijf dingen die u moet weten over vlucht MH 370 | 'Systeem zwarte doos werkt nog goed'

Alle berichten over het vermiste vliegtuig