De centrumrechtse Servische Vooruitgangspartij (SNS) van Aleksandar Vučić heeft bij de verkiezingen in Servië zondag zo'n 50 procent van de stemmen en daarmee een absolute meerderheid van het parlement gewonnen.

Dat meldt het Centrum voor Vrije Verkiezingen en Democratie (CESID) toen een uur na het sluiten van de stembussen al een deel van de stemmen was geteld.

Zo'n uitslag zou goed zijn voor 160 zetels in het parlement van 250 afgevaardigden.

De SNS is een afsplitsing van de Servische Radicale Partij van Vojislav Šešelj, die sinds februari 2003 in Scheveningen zit voor berechting door het Joegoslavië-Tribunaal. Hij wordt verdacht van oorlogsmisdaden.

Andere partijen

De verkiezing veroorzaakte een politieke aardbeving in Servië. De SNS wordt op flinke afstand gevolgd door de Socialistische Partij Servië, die ongeveer 15 procent van de stemmen kreeg. De socialisten gaan daarmee van 44 naar 50 zetels.

De Democratische Partij (DS), die twee jaar geleden nog een kwart van de kiezers voor zich won, bleef zondag steken op een magere 6 procent van de stemmen. Bij alle andere partijen is het nog maar de vraag of zij de vereiste 5 procent behalen die nodig is om een zetel te krijgen.