Een deel van de communicatie-apparatuur aan boord van de vermiste Boeing 777 was al vóór het laatste gesprek met de luchtverkeersleiding uitgeschakeld.

Dat hebben de Maleisische autoriteiten zondag bevestigd. In dat laatste contact, dat eindigde met ''all right, good night'', leek alles juist in orde aan boord.

Het feit dat de piloot of iemand anders de communicatie-apparatuur deels al had uitgezet voordat die woorden werden uitgesproken, lijkt erop te wijzen dat er voor die tijd al iets aan de hand was in het vliegtuig. 

Waarschijnlijk was de bemanning daar al van op de hoogte, maar is dat bewust verzwegen, schrijft The Guardian

Of de piloot, copiloot of wellicht iemand anders de bewuste woorden uitsprak, is onduidelijk.

Schakelaars

Om het zogeheten Aircraft Communications Addressing and Reporting System uit te zetten, moeten verschillende schakelaars worden omgezet en vervolgens op het toetsenbord worden ingetypt.

Malaysia Airlines liet zondag weten dat de piloot en copiloot geen verzoek hadden ingediend om samen te vliegen, maar bij toeval zo waren ingeroosterd. Het mogelijke scenario dat zij het vliegtuig samen zouden hebben gekaapt, is daarmee onwaarschijnlijker geworden.

De vermiste Boeing van Malaysia Airlines was met 239 mensen aan boord onderweg van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar Peking toen het ruim een week geleden van de radar verdween.

Vijf dingen die u moet weten over vlucht MH 370 | 'Systeem zwarte doos werkt nog goed'

Alle berichten over het vermiste vliegtuig