De ministeries van Defensie van Oekraïne en Rusland hebben een akkoord bereikt over 'een bestand' op de Krim tot 21 maart.

Dat heeft de Oekraïense minister van Defensie, Ihor Tenjoek, zondag gezegd.

Tenjoek zei dat de Russen hem onder meer hebben verzekerd dat ze tot 21 maart geen maatregelen nemen tegen de Oekraïense militaire complexen op de Krim. 

Ook geeft Rusland Oekraïne de gelegenheid de op de Krim gelegerde troepen te bevoorraden. De Oekraïense troepen zijn omsingeld door pro-Russische en hoogstwaarschijnlijk ook Russische militairen en zitten opgesloten in hun kazernes en legerkampen. Ze moeten het al weken zonder bevoorrading stellen. 

Eerder op de dag zei Tenjoek dat Rusland zijn troepenmacht op de Krim blijft uitbreiden. Moskou heeft volgens de bewindsman al 22.000 militairen op de Krim zitten.

Hervormingen

Rusland is het op zondag ook eens geworden met de Verenigde Staten over het zoeken naar een oplossing voor de crisis in Oekraïne via grondwettelijke hervormingen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov had zondag een tweede telefoongesprek in twee dagen tijd met zijn Amerikaanse collega John Kerry.

Wat de hervormingen inhouden, is niet bekendgemaakt. Washington heeft de afspraak (nog niet) niet bevestigd. 

In het telefoontje drong Lavrov er ook op aan dat de VS hun invloed gebruiken om de autoriteiten in Kiev er toe te bewegen iets te doen aan de "wetteloosheid" tegen het Russisch sprekende deel van de bevolking.

Strilkove

De Oekraïense grenswacht meldt zondag dat de Russische militairen die zaterdag het Strilkove bezetten hebben het Oekraïense dorp nog diezelfde avond weer verlaten. Het gasverdeelstation bij Strilkove is nog wel in handen van de Russen. 

De voorzitter van de dorpsraad van Strilkove, Oleksandr Ponomarev, is ervan overtuigd dat de Russische inval op een misverstand berustte, meldt de Oekraïense nieuwssite Ukrainian News. De Russische parachutisten zouden Ponomarev hebben verteld dat ze zich in de landingsplaats hadden vergist. Vervolgens trokken ze zich terug naar de aardgasinstallatie. 

Donetsk

Russische en Oekraïense media en journalisten ter plaatse melden zondag dat het kantoor van het openbaar ministerie in het Oekraïense Donetsk is bezet door pro-Russische demonstranten.

De betogers waren op zoek naar de nieuwe openbaar aanklager Nikolaj Frantovski. Ze zijn ontevreden over diens optreden tegen enkele van hun medestanders. 

De demonstranten verzamelden zich zondagmiddag voor het gebouw in het centrum van Donetsk. Ze scandeerden pro-Russische leuzen en wisten na enige tijd het pand binnen te dringen.

Referendum

De bewoners van de Krim moeten zondag besluiten of ze bij Oekraïne blijven of kiezen voor aansluiting bij Rusland. Circa 1,8 miljoen mensen zijn opgeroepen om te gaan stemmen.

De meerderheid van de bevolking (58 procent) is Russischtalig en zal hoogstwaarschijnlijk voor toetreding tot Rusland stemmen: de uitslag van het referendum ligt dus eigenlijk al vast. Bijna een kwart is Oekraïens en ongeveer 12 procent van de bevolking bestaat uit Krimtataren.

Achtergrond: De Krim weer Russisch? | Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne | Vijf dingen die u moet weten over het Krim-referendum

Alle berichten over Oekraïne