Maleisië heeft circa 25 landen om hulp gevraagd bij de zoektocht naar het passagiersvliegtuig dat sinds ruim een week wordt gemist.

Minister van Verkeer Hishamudin Husein liet zondag weten dat onder meer om bijstand is gevraagd aan Kazachstan, Pakistan, China, India, Australië, Indonesië en Frankrijk.

In 2009 leidde Frankrijk de zoektocht naar een vliegtuig van Air France dat in de Atlantische Oceaan was neergestort. Alle 228 inzittenden kwamen om door het ongeval met vlucht AF 447. Enkele dagen na de crash werden wrakstukken van het vliegtuig gespot.

De vermiste Boeing van Malaysia Airlines was met 239 mensen aan boord onderweg van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar Peking en verdween ruim een week geleden van de radar.

Vluchtsimulator

De Maleisische politie onderzoekt de vluchtsimulator die de piloot, Zaharie Ahmad Shah, thuis gebruikte. Het computerprogramma kan de politie wellicht wijzer maken over zijn kennis en plannen.

Alles wijst er inmiddels op dat degene die het vliegtuig op het moment van de verdwijning bestuurde precies wist hoe hij onder de radar kon blijven. De politie heeft de woningen van de 53-jarige Shah en de 27-jarige co-piloot Fariq Abdul Hamid zaterdag doorzocht.

Ook buigt zij zich over de psychologische toestand, het gezins- en het sociale leven van de gezagvoerder en de tweede man. De politie trekt verder na of mecaniciens voor vertrek aan het vliegtuig hebben gesleuteld.

Communicatiemiddelen

Onderzoekers gaan er inmiddels van uit dat de verdwijning van vlucht MH370 geen ongeluk was. De communicatiemiddelen van het toestel zijn onderweg opzettelijk uitgeschakeld en de Boeing verlegde zijn koers in westelijke richting.

Uit satellietsignalen die ruim 7,5 uur na de start nog zijn opgevangen valt op te maken dat het toestel zich toen ergens bevond in een gekromde strook die zich uitstrekt van Kazachstan tot ver boven de Indische Oceaan.

Omdat een groot passagiersvliegtuig als dit boven land al gauw opgemerkt wordt achten onderzoekers het waarschijnlijk dat het boven de oceaan is zoekgeraakt.

Vijf dingen die u moet weten over vlucht MH 370 | 'Systeem zwarte doos werkt nog goed'

Alle berichten over het vermiste vliegtuig