Russische troepen hebben het dorp Strilkove, net buiten de Krim, ingenomen. Dat heeft het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag bekendgemaakt. 

Strilkove is gelegen in de regio Cherson, op een paar kilometer afstand van de Krim, op de smalle landtong die vanaf Oekraïne richting het schiereiland loopt. 

Het Oekraïense ministerie zegt zich ''het recht voor te behouden alle mogelijke middelen te gebruiken om de invasie te stoppen''.

Het ministerie spreekt over een ''militaire invasie'' en eist dat de Russen hun troepen onmiddellijk terugtrekken uit het grondgebied van Oekraïne. Tientallen militairen zouden het dorp zijn binnengevallen. Ze kregen daarbij onder meer steun van legerhelikopters. 

Bekijk filmbeelden die bij de invasie zouden horen.

'Schandalige escalatie'

Als Russische troepen Strilkove daadwerkelijk hebben bezet, dan is dat een ''schandalige escalatie'' van de crisis, zegt de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power.

De melding van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken is volgens Power nog door geen enkele andere partij bevestigd.

De Britse VN-ambassadeur Mark Lyall Grant liet weten ''zeer bezorgd'' te zijn over de beschuldigingen van de Oekraïense regering. Dan zou er namelijk sprake zijn van ''verdere escalatie'' die Rusland zou moeten beëindigen.

Gasinstallatie

Over het conflict in Cherson bestaat nog veel onduidelijkheid. Het ministerie van Defensie maakte eerder zaterdag nog bekend een Russische inval in het gebied te hebben afgeslagen, maar die informatie is mogelijk achterhaald.

Volgens de Oekraïense grenswacht is uit gesprekken met de Russen gebleken dat ze naar het gebied zijn gestuurd om een gasinstallatie te bewaken tegen terroristen.

Een woordvoerder van de grenswacht liet weten dat de Russen loopgraven aanleggen en ''andere technische werkzaamheden'' uitvoeren. De Russen zouden de gasinstallatie hebben ingenomen, maar van een militaire confrontatie met Oekraïense troepen zou nog geen sprake zijn geweest.

Referendum

Het parlement van Oekraïne verklaarde zaterdagmiddag het regioparlement van de Krim voor ontbonden. Het geldt als een symbolische daad aan de vooravond van het referendum.

Rusland heeft in de VN-Veiligheidsraad een veto uitgesproken over een Oekraïne-resolutie. De resolutie riep landen op om het referendum van morgen op de Krim niet te erkennen.

De Russen leken met hun veto alleen te staan in de Veiligheidsraad. Volgens de BBC stemden dertien landen voor de resolutie. China onthield zich van stemming.

Hotelinval

Gewapende politieagenten zijn zaterdagavond een hotel op de Krim binnengevallen. Volgens de lokale minister van Defensie reageerden zij op een vals alarm dat de regering in Kiev had veroorzaakt. ''Er is een informatieoorlog aan de gang die door Kiev wordt gevoerd", aldus Valerie Kuznetsov, de minister van Defensie van de Krim. "Dus we moeten alles controleren en voorbereid zijn op onvoorziene gebeurtenissen.''

Ooggetuigen zagen hoe zo'n dertig mannen in bivakmutsen Hotel Moscow binnendrongen, een hotel uit de Sovjettijd waarin veel Westerse journalisten logeren die verslag doen van het referendum dat zondag op het schiereiland wordt gehouden. De mannen zwaaiden met wapens en begaven zich naar de vierde verdieping, aldus aanwezigen. Ook zouden ze reporters hebben bedreigd.

G8

Volgens het Duitse Der Spiegel, dat zich baseert op bronnen dicht bij de Duitse regering, dreigt Rusland door de crisis op de Krim zijn status als G8-lid te verliezen. In de G8 zitten de zeven meest geïndustrialiseerde landen - VS, Duitsland, Japan, Canada, Groot-Brittannië, Italië en Frankrijk - aangevuld met Rusland.

De andere zeven zouden binnenkort een top zonder het land willen beleggen, aldus het Duitse weekblad. De Britten zouden volgens Der Spiegel Londen als locatie hebben voorgesteld.

De oorspronkelijke bijeenkomst stond gepland voor juni en had met de G8 in Sotsji moeten plaatsvinden.

Achtergrond: De Krim weer Russisch? | Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne