Oekraïense troepen hebben voorkomen dat Russische militairen een strook land ten oosten van de Krim konden binnendringen. 

Dat maakt het Oekraïense ministerie van Defensie zaterdag bekend.

Bij de operatie in het gebied zouden onder meer Oekraïense vliegtuigen en grondtroepen zijn ingezet. De poging van Russische militairen het gebied te betreden ''is onmiddellijk afgeweerd'', aldus het ministerie.

Het parlement van Oekraïne heeft zaterdag het parlement van de Krim, nu nog officieel een autonoom deel van het land, als ontbonden verklaard. Het geldt als een symbolische daad aan de vooravond van het referendum waarin de bevolking van de Krim kan stemmen of het schiereiland zich wel of niet bij Rusland aansluit.

In Kiev stemden 278 van de 450 afgevaardigden voor het ontbinden van het parlement in Simferopol. Het parlement van de Krim heeft het schiereiland eerder al onafhankelijk verklaard van Oekraïne en wil zich aansluiten bij Rusland. Interim-president Alexander Toertsjinov van Oekraïne heeft de ontwikkelingen in de Krim veroordeeld en ''ontoelaatbaar'' genoemd.

Veiligheidsraad

Rusland heeft zaterdag in de VN-Veiligheidsraad een veto uitgesproken over een Oekraïne-resolutie. De resolutie riep landen op het referendum van zondag op de Krim niet te erkennen.

De Russen leken met hun veto alleen te staan in de veiligheidsraad. Volgens de BBC stemden 13 landen voor de resolutie. China onthield zich van stemming.

Frankrijk

Als Moskou de situatie in de Krim niet laat de-escaleren, zal Frankrijk overwegen de militaire samenwerking met Rusland op te schorten. Dat meldde president François Hollande zaterdag. In dat geval zou onder meer een deal over vliegdekschepen ter waarde van 1,2 miljard euro op de lange baan kunnen worden geschoven.

De Verenigde Staten en de Europese Unie komen naar verwachting maandag met een lijst van Russische functionarissen van wie de tegoeden bevroren worden en visummogelijkheden worden beperkt. Met dergelijke maatregelen hoopt het Westen Rusland ertoe te bewegen de Oekraïense regio de Krim met rust te laten.