De interim-president van Oekraïne, Alexander Toertsjinov, beschuldigt Rusland van het organiseren van geweld in het oosten van zijn land.

Bij incidenten in Charkov en Donetsk vielen deze week bij elkaar drie doden. Volgens Toertsjinov zijn ''Kremlin-agenten'' verantwoordelijk voor die onlusten.

''U weet net als wij wie de massaprotesten in het oosten van Oekraïne organiseert"", zei hij in het parlement in Kiev. ''Het zijn Kremlin-agenten die dat organiseren en financieren, die er voor zorgen dat mensen worden vermoord.''

Moskou wees eerder juist Oekraïense ''militante nationalisten'' aan als veroorzakers van de onrust.

Ontbonden

Het parlement van Oekraïne heeft zaterdag het parlement van de Krim, nu nog officieel een autonoom deel van het land, als ontbonden verklaard. Het geldt als een symbolische daad aan de vooravond van het referendum waarin de bevolking van de Krim kan stemmen of het schiereiland zich wel of niet bij Rusland aansluit.

In Kiev stemden 278 van de 450 afgevaardigden voor het ontbinden van het parlement in Simferopol. Het parlement van de Krim heeft het schiereiland eerder al onafhankelijk verklaard van Oekraïne en wil zich aansluiten bij Rusland. Interim-president Alexander Toertsjinov van Oekraïne heeft de ontwikkelingen in de Krim veroordeeld en ''ontoelaatbaar'' genoemd.

Activisten

Paramilitaire groepen vallen activisten en journalisten aan en nemen mensen mee in de Krim. Dat zegt Human Rights Watch (HRW) zaterdag in een verklaring. 

De organisatie roept de autoriteiten op tegen de intimidaties op te treden.

HRW zegt bewijs te hebben voor ontvoering van zeker zes activisten van de Maidan-beweging die de demonstraties organiseerde die de val van voormalig president Viktor Janoekovitsj inluidden. Diezelfde paramilitaire groepen vielen lokale en buitenlandse journalisten aan of bedreigden hen.

Volgens HRW laten de autoriteiten toe dat de gewapende groepen de boel op het schiereiland onder druk zetten. Zondag is een referendum in de Krim met de vraag of het schiereiland zich moet aansluiten bij Rusland of niet.

Demonstraties

Duizenden mensen zijn zaterdag in Moskou de straat opgegaan om te demonstreren tegen de Russische betrokkenheid bij de crisis in buurland Oekraïne.

De actievoerders droegen spandoeken met teksten als ''handen af van Oekraïne''. De betoging komt een dag voordat de inwoners van schiereiland de Krim zich in een referendum kunnen uitspreken over aansluiting bij Rusland.

Het is nog onduidelijk hoeveel mensen zich aansloten bij de demonstratie tegen het Oekraïne-beleid van president Vladimir Poetin.
Volgens de politie waren slechts 3000 mensen aanwezig, terwijl de organisatoren spraken over 50.000 betogers. Waarnemers vertelden persbureau DPA dat ongeveer 30.000 mensen de straat opgingen. Onder hen waren ook bekende tegenstanders van Poetin, zoals leden van de punkband Pussy Riot en de vroegere vicepremier Boris Nemtsov.

Achtergrond: De Krim weer Russisch? | Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne