Volgens premier van Maleisië Najib Razak wijzen nieuwe data er op dat communicatieapparatuur in het vliegtuig opzettelijk is uitgeschakeld. 

Dat zegt de premier tijdens een persconferentie zaterdagochtend (Nederlandse tijd).

In reactie op berichten dat het toestel is gekaapt, zei de premier dat de autoriteiten "alle mogelijkheden onderzoeken". Wel had de premier het over een "bewuste actie van iemand aan boord van het vliegtuig". het onderzoek richt zich daarom verder ook op de bemanning en de passagiers.

Het toestel was met 239 mensen aan boord onderweg van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar Peking en verdween een week geleden van de radar. Op basis van nieuwe data van satellieten zijn twee mogelijke routes (corridors) aangegeven waarlangs het toestel kan zijn gevlogen.

De ene route ligt ten noorden van Thailand naar Kazachstan en de andere van Zuid-Indonesië naar de Zuid-Indische Oceaan.

Razak zei niet waar het laatste signaal van het toestel was ontvangen. Persbureaus Reuters en Bloomberg melden dat het laatste signaal was opgepikt toen het toestel boven de Indische Oceaan vloog nabij Australië, zo'n 1.600 kilometer van de westkust vandaan. Dat zou overeenstemmen met de zuidelijke route.

De zoektocht in de Zuid-Chinese Zee is in verband met de nieuwe informatie daarmee gestaakt, liet de premier weten.

Volgens Razak is nu zeker dat het toestel dat op de radar van het Maleisische leger is gezien, de Boeing van Malaysia Airlines was. Het toestel vloog eerst de geplande route naar het noordoosten en keerde na ongeveer een uur terug. Boven de westkust van Maleisië maakte het vliegtuig een bocht naar het noordwesten.

Piloot

De Maleisische politie doorzoekt het huis van de piloot, zo meldt Reuters op basis van een bron bij de politie. De vliegtuigmaatschappij meldde eerder dat de gezagvoerder een ervaren piloot was met een uitstekende staat van dienst.

Kaping

Volgens persbureau AP melden onderzoekers op basis van bronnen binnen de Maleisische overheid dat een of meerdere mensen met ruime vliegervaring de vermiste vlucht van Malaysia Airlines hebben gekaapt, de communicatie uitgeschakeld en een andere koers ingezet.

Het motief van de eventuele kapers is onduidelijk. Er zijn nog geen eisen neergelegd en het is niet duidelijk waar het vliegtuig heen is gevlogen. Volgens de bron wordt het niet langer als een mogelijkheid gezien dat het om een kaping gaat, maar als een vaststaand feit.

De onderzoekers zijn tot deze conclusie gekomen omdat er aanwijzingen zijn dat de communicatie expres is uitgeschakeld. Ook de route en aanwijzingen dat het vliegtuig expres onder de radar vloog wijzen op een kaping.

Brandstof

Een bron die bekend is met officiële Amerikaanse onderzoeksgegevens stelt dat de Boeing mogelijk zonder brandstof kwam te zitten en neerstortte in de Indische Oceaan. Dat zou blijken uit een analyse van elektronische pulsen die zijn opgepikt door satellieten, meldden persbureaus Reuters en Bloomberg zaterdag.

Vanuit de cockpit zou de verandering van route zijn geprogrammeerd nadat apparatuur die het toestel met de radar verbond, was uitgeschakeld. De signalen die zijn opgepikt via satellieten komen van een ander systeem dat moeilijk is uit te schakelen.

'Systeem zwarte doos werkt nog goed'

Vijf dingen die we wél weten over vlucht MH 370

Alle berichten over het vermiste vliegtuig