De uitkomst van het referendum dat zondag in de Krim wordt georganiseerd, zal niet door de internationale gemeenschap erkend worden.

Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, vrijdag tijdens een persconferentie gezegd.

Kerry stelde eerder dat als de Krim door Rusland wordt ingelijfd er "zeer zware stappen" tegen Moskou worden genomen. De pro-westerse interim-regering in Kiev is woest.

De Krim is overwegend pro-Russisch. Van de naar schatting 2,5 miljoen inwoners van het schiereiland is 60 procent van Russische afkomst. Rusland heeft het schiereiland al onder controle sinds het land met een troepenmacht van tienduizenden soldaten binnenviel. 

Angel

Kerry sprak vrijdag met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. De beide partijen zijn er hierbij niet in geslaagd de angel uit het conflict rond Oekraïne te halen.

Kerry en Lavrov spraken urenlang met elkaar in de ambtswoning van de Amerikaanse ambassadeur in Londen. Na afloop noemde Lavrov de dialoog weliswaar 'behulpzaam', maar beide landen zijn het nog steeds 'oneens'. 

Rusland blijft op zijn beurt vastbesloten de uitkomst van het referendum op de Krim zondag over afscheiding van Oekraïne te erkennen.

Bekijk Kerry's uitspraken:

Militaire steun

De Oekraïense interim-premier Arseni Jatsenjoek heeft vrijdag na zijn terugkeer uit de VS laten weten dat Oekraïne praat met de VS en de NAVO over technische militaire steun aan het land. 

De VS op hun beurt zijn inmiddels begonnen met hulp aan het land door middel van voedselpakketten, zo heeft een woordvoerder van het Amerikaanse Pentagon vrijdagavond gezegd tegen persbureau dpa.

De VS sturen 25.000 pakketten met in totaal 300.000 kant-en-klaarmaaltijden naar Oekraïne. Het gaat om zogeheten MREs (Meals Ready-to-Eat) in pocketformaat. Het is de eerste reactie van het Amerikaanse ministerie van Defensie op een hulpverzoek uit de ex-Sovjetrepubliek.

Drone

Een Russische wapenfabrikant beweert dat boven de Krim een Amerikaanse drone is onderschept. Het verkenningstoestel zou vrijwel intact in handen zijn gevallen van Russische strijdkrachten terwijl het op ongeveer 4000 meter hoogte boven het schiereiland vloog, liet de fabrikant weten aan het Russische persbureau Interfax.

Volgens het wapenbedrijf gaat het om een drone van het type Hunter, eigendom van de in de Duitse deelstaat Beieren gelegerde Amerikaanse 66e verkenningsbrigade. Er zou al eerder een dergelijke drone boven de Krim zijn 'gevangen'.

Vijf dingen die u moet weten over het referendum

Achtergrond: De Krim weer Russisch? | Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne