Het Westen en Rusland blijven het oneens over Oekraïne. Dit zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, vrijdag in Londen na een urenlang gesprek met zijn Amerikaanse collega John Kerry.

Lavrov voegde toe dat eventuele sancties van het westen tegen Rusland contraproductief zullen blijken. 

Het gesprek met Kerry, onder meer in de tuin van de ambtswoning van de Amerikaanse ambassadeur in Londen, omschreef hij naderhand niettemin als ''behulpzaam".

Hij herhaalde dat Rusland de uitkomst van het referendum op de Krim over afscheiding van Oekraïne zal erkennen. Volgens de Russische nieuwszender RT zei Lavrov daarbij nogmaals dat het Kremlin geen internationale bemiddeling nodig heeft in de relaties tussen Moskou en Kiev.

Rusland heeft geen plannen het oosten van Oekraïne binnen te vallen.

Lavrov beklemtoonde in de Britse hoofdstad dat de Krim voor Rusland veel belangrijker is dan de Falkland Eilanden voor Groot-Brittannië. Argentinië viel in april 1982 de afgelegen eilanden binnen. De Britten heroverden later dat jaar de eilanden in het zuiden van de Atlantische Oceaan waar ongeveer 3000 mensen wonen.

Legaal

De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag VN-chef Ban Ki-moon op het hart gedrukt dat het referendum zondag op de Krim over afscheiding van Oekraïne volkomen legaal is. Het Westen beschouwt het als onwettig.

Ongeveer 60 procent van de 2,5 miljoen bewoners van de Krim zijn etnische Russen. Een kwart is Oekraïens.

Achtergrond: De Krim weer Russisch? | Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne