Het Russische leger houdt meerdere grote oefeningen buiten het eigen grondgebied. Russische militairen oefenen niet alleen aan de grens bij Oekraïne, maar ook boven de Middellandse Zee en in het noordpoolgebied.

Met de tot op heden grootste militaire oefening in het noordpoolgebied heeft Rusland nogmaals onderstreept aanspraak te maken op de enorme olie- en gasreserves in het gebied.

Transportvliegtuigen hebben op de Nieuw-Siberische Eilanden ongeveer 350 parachutisten en tonnen militaire uitrusting gedropt, zei luitenant-kolonel Jevgeni Mesjkov vrijdag. Het bataljon heeft bij een nachtelijke oefening een 'bezet' terrein bevrijd.

Volgens Rusland reikt zijn continentaal plat op de zeebodem zo ver in het noordpoolgebied, dat Rusland er aanspraak op kan maken.

Admiraal Koeznetsov

Boven de Middellandse Zee houden Russische straaljagers en helikopters vrijdag ook oefeningen. Het Russische vliegdekschip Admiraal Koeznetsov doet mee aan de manoeuvres, meldde een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie. De gevechtsvliegtuigen oefenen luchtgevechten.

Hij zei niet of de oefeningen iets te maken hebben met de spanningen op het Oekraïense schiereiland de Krim. Daar zijn naar verluidt Russische militairen binnengevallen. Zondag is daar een omstreden referendum over afscheiding van Oekraïne. Ook bij de Oekraïense grens oefenen Russische militairen.