De man die in de Amerikaanse stad Austin op het publiek inreed is twee keer aangeklaagd voor moord en 23 keer voor zwaar geweld.

Dat meldden Amerikaanse media.

De 21-jarige Rashad Charjuan Owens reed donderdag tijdens zijn dollemansrit op het bekende muziek- en filmfestival South By SouthWest (SXSW) twee mensen dood, onder wie een Nederlandse man. Ook raakten zeker 23 mensen gewond.

De politie wilde Owens stoppen tijdens een alcoholcontrole, maar hij sloeg op de vlucht. Volgens de politie reed Owens door een barricade in de Texaanse stad. Hij reed een fietsende Nederlander omver en een vrouw op een motorfiets, die beiden overleden.

Ook reed hij in op een menigte die zich had verzameld bij concertzaal The Mohawk, waar optredens zouden plaatsvinden. Twee gewonden liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Slachtoffers

Het Nederlandse slachtoffer Steven Craenmehr (35) werkte voor Massive Music, zo liet het bedrijf weten. Het andere slachtoffer is Jamie Ranae West (27) uit Austin.

Het was donderdag een chaotische situatie door de rit van Owens, zo blijkt uit verhalen van ooggetuigen. ''Het leek wel een film of een oorlogssituatie'', zei Russ Barone, die bebloede mensen op straat zag liggen, omringd door omstanders.

Een vrouw die het hele gebeuren vanaf een balkon gadesloeg, zag ongeveer tien lichamen de lucht in vliegen toen de wagen van Owens de menigte raakte.

Na de dollemansrit stapte Owens uit de auto en vluchtte te voet verder. De politie wist hem te pakken te krijgen en gebruikte een stroomstootwapen bij zijn arrestatie.