Rusland behoudt zich het recht voor om ook op andere plekken dan de Krim zijn eigen mensen in Oekraïne te beschermen. 

Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten naar aanleiding van onlusten in de Oekraïense stad Donetsk. 

Bij botsingen tussen rivaliserende groepen demonstranten viel donderdag in de Oekraïense stad Donetsk een dode. Zeker tien betogers moesten zich in ziekenhuizen laten behandelen. 

De aanval op demonstranten toont volgens Rusland dat de Oekraïense regering in Kiev de situatie niet in de hand heeft. Rusland is ''zich bewust van de verantwoordelijkheid voor Russische levens in Oekraïne en behoudt zich het recht voor mensen onder zijn bescherming te nemen'', aldus persbureau Interfax.

Gorbatsjov

De vroegere Sovjetleider en Nobelprijswinnaar Michail Gorbatsjov (83) waarschuwt voor een nieuwe Koude Oorlog vanwege de crisis op de Krim.

Volgens Gorbatsjov komt het er nu op aan een gevaarlijke escalatie te voorkomen door een oplossing te vinden die zowel door de burgers van Oekraïne als door Rusland wordt gesteund.

Hij deed opnieuw een beroep op de Russische president Vladimir Poetin en de Amerikaanse president Barack Obama om een gezamenlijke uitweg te zoeken. Gorbatsjov deed dat in een brief die vrijdag is gepubliceerd op een internetsite.

Bekijk de ligging van Donetsk op de kaart: 


Grotere kaart weergeven