De gespannen situatie op het Oekraïense schiereiland de Krim heeft ook Servische paramilitairen aangetrokken.

Enkele paramilitairen controleren het verkeer op de drukke weg tussen de regionale hoofdstad Simferopol en de havenstad Sebastopol.

Bij de controlepost wapperde een Russische vlag, een Servische vlag, en een zwarte vlag met een schedel, van Servische ultranationalisten.

Bratislav Zivkovic, een van de commandanten van de Servische ultranationalisten, zei dat het niet meer dan normaal is voor hen om hun Russische broeders te steunen. De Servische nationalisten droegen camouflagepakken en zwarte hoofddeksels van bont. Ze waren gewapend met messen.

Kozakken

De controlepost werd ook bemand door uit Rusland afkomstige gewapende en gemaskerde mannen. Zij zeggen dat ze kozakken zijn. Een groepje Oekraïense agenten met machinegeweren stond erbij te kijken. Zij lieten de Servische en Russische vrijwilligers hun gang gaan.

Een vrachtwagenchauffeur die langs de post moest zei dat hij blij was met de Servische solidariteit. ''Dit is geweldig. We moeten elkaar helpen'', aldus Oleg. Anderen waren boos. ''De Serviërs zijn bezetters'', aldus een andere chauffeur, Asan genaamd.

Op de Krim wordt zondag een omstreden referendum gehouden over aansluiting bij Rusland.

Oefeningen

Russische straaljagers en helikopters houden vrijdag oefeningen boven de Middellandse Zee. Het Russische vliegdekschip Admiraal Koeznetsov doet mee aan de manoeuvres, meldde een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie. De gevechtsvliegtuigen oefenen luchtgevechten.

Hij zei niet of de oefeningen iets te maken hebben met de spanningen op het Oekraïense schiereiland de Krim. Daar zijn Russische militairen binnengevallen. Ook bij de Oekraïense grens oefenen Russische militairen.

Achtergrond: De Krim weer Russisch? l Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne