De Verenigde Staten houden er toch rekening mee dat de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines nog ver naar het westen is gevlogen. Het Witte Huis liet weten dat mogelijk een zoekactie in de Indische Oceaan wordt gestart.

Volgens de woordvoerder van het Witte Huis, Jay Carney, is ''nieuwe informatie'' daar de reden van. Hij liet wel weten dat de aanwijzingen niet heel concreet zijn.

Persbureau Reuters sprak met verschillende anonieme bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek. Zij claimen dat uit gegevens van de Maleisische militaire radar blijkt dat het toestel bewust richting de Andaman-eilanden is gevlogen. 

Het vliegtuig hield daarbij volgens de onderzoekers vaste navigatiepunten aan, wat er op zou kunnen wijzen dat het toestel werd bestuurd door iemand met vliegtraining of -ervaring. 

Het vliegtuig met 239 mensen aan boord was oorspronkelijk in noordoostelijke richting op weg van Kuala Lumpur naar Peking, toen het zaterdag van de radar verdween.

Specifiek

Twee van de bronnen waar Reuters mee sprak, gaven zeer specifieke informatie over de navigatiepunten die het vliegtuig volgde. Na de laatste officiële waarneming op de radar, zou vlucht MH 370 naar navigatiepunt 'Vampi' zijn gevlogen, ten noordoosten van de Indonesische provincie Atjeh. 

Daarna zou het vliegtuig naar navigatiepunt 'Gival' zijn gevolgen, ten zuiden van het Thaise eiland Phuket. Vervolgens zou de Boeing richting 'Igrex' zijn gevlogen, dat vliegtuigen over de Andaman-eilanden leidt. De Andamanen liggen noordwestelijk van Kuala Lumpur.

Verklaringen van Maleisische legerleiders en anonieme bronnen werden eerder tegengesproken. De lokale autoriteiten liggen de afgelopen dagen onder vuur wegens het verstrekken van tegenstrijdige en onduidelijke informatie. 

Amerikaans schip

De Amerikaanse marine stuurt een schip, de USS Kidd, van de Golf van Thailand naar de westkust van Maleisië. Aan boord van vlucht MH 370 zaten drie Amerikanen. De Indiase luchtmacht, marine en kustwacht helpen met de zoektocht. 

Woensdag meldden Amerikaanse media dat de Boeing nadat het contact verloren was gegaan, mogelijk nog uren in de lucht is geweest. Dat zou zijn opgemaakt uit automatisch doorgestuurde signalen over de motoren.

Maar volgens de Maleisische autoriteiten klopte die bewering niet. Ook vrijdagochtend (Nederlandse tijd) sprak de Maleisische minister van Transport dergelijke beweringen tegen. 

Bekijk de locatie van de Andaman-eilanden op de kaart:


Grotere kaart weergeven

Vijf dingen die u moet weten over vlucht MH 370

Alle berichten over het vermiste vliegtuig