Met meer dan 9 miljoen vluchtelingen is de burgeroorlog in Syrië het grootste vluchtingendrama ter wereld. Dat zeggen de Verenigde Naties (VN) vrijdag. 

Ruim drie jaar na het uitbreken van de oorlog heeft ongeveer 40 procent van de totale bevolking huis en haard verlaten.

Zo'n 6,5 miljoen Syriërs hebben hun huis verlaten en zich ergens anders in het land gevestigd. Meer dan 2,5 miljoen vluchtelingen hebben hun heil gezocht in het buitenland. De helft van de vluchtelingen zijn kinderen.

''Het feit dat een dergelijke humanitaire ramp voor onze ogen kan gebeuren, zonder dat er iets wordt gedaan om het bloedvergieten te stoppen, is ongelofelijk", zegt VN-commissaris António Guterres.

Libanon

De Syriërs die naar het buitenland zijn gevlucht, gaan vooral naar buurlanden als Libanon. In Europa komen de meeste asielzoekers terecht in Duitsland en Zweden, blijkt uit cijfers van de VN.

Nederland is vooralsnog terughoudend in het opvangen van Syrische vluchtelingen. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) zei eind januari dat zij zoveel mogelijk in de omgeving van hun eigen land moeten worden opgevangen. Vorig jaar september kondigde de regering aan dat er plek is voor ongeveer 250 vluchtelingen. 

Rode Kruis

Het Nederlandse Rode Kruis krijgt wegens de aanhoudende behoefte aan noodhulp voor Syrische vluchtelingen in Jordanië een half miljoen euro extra van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat heeft het Rode Kruis vrijdag bekendgemaakt.

Van de Syrische vluchtelingen woont 75 procent buiten de vluchtelingenkampen bij gastgezinnen in Jordanië. ''Een deel van deze vluchtelingen ontvangt dankzij de toekenning van de Nederlandse regering een maandelijkse financiële bijdrage. Deze gelden worden voornamelijk gebruikt voor het betalen van de huur en deels voor levensonderhoud", aldus een woordvoerster van het Rode Kruis.

Dossier Syrië