De Verenigde Staten krijgen na 2,5 jaar weer een ambassadeur in Den Haag. De Senaat heeft donderdag ingestemd met de benoeming van Timothy Broas.

Dat meldt de Amerikaanse ambassade in Den Haag op Twitter. Broas wordt de 66ste Amerikaanse ambassadeur in Nederland.

Hij wordt de opvolger van Fay Hartog Levin die in september 2011 haar functie neerlegde. De diplomatieke post in Den Haag was sindsdien vacant.

Broas was in 2012 al de beoogd ambassadeur, maar trok zich toen terug omdat hij was betrapt op rijden onder invloed, te hard rijden en verzet bij zijn arrestatie. Hij kreeg uiteindelijk een kleine boete.

Broas is een belangrijke fondsenwerver voor president Barack Obama en is mede daarom tot twee keer toe door de president voorgedragen voor de post in Den Haag. In juli vorig jaar nomineerde Obama hem voor de tweede keer. De senaat is daar nu uiteindelijk mee akkoord.

Advocaat

Broas, een hoog aangeschreven advocaat in de VS, zamelde meer dan 500.000 dollar in voor Obama's herverkiezing. Dat geld kreeg hij bijeen via zakelijke relaties, vrienden en familie. Hij was een van de 117 fondsenwervers die minstens een half miljoen bij elkaar kregen. Ook bij vorige verkiezingen wist Broas al een hoop bij elkaar te krijgen voor Obama; tussen de 200.000 en 500.000 dollar.

Obama gaf Broas in 2011 als beloning al een positie bij de denktank Woodrow Wilson International Center for Scholars.

Broas is partner bij een vestiging van advocatenkantoor Winston & Strawn in de hoofdstad Washington. Collega's roemen hem om zijn werk. Hij komt veelvuldig voor in lijstjes met beste advocaten.

De aanstelling van Broas als nieuwe ambassadeur vindt plaats vlak voor Obama een bezoek brengt aan Nederland. De president zal op 24 en 25 maart de Nuclear Security Summit bijwonen in Den Haag en vooraf een bezoek brengen aan Amsterdam.