Bijna een half miljoen Sudanezen zijn vorig jaar uit de Sudanese regio Darfur gevlucht. Dat blijkt uit cijfers van Amnesty International vrijdag.

Volgens de mensenrechtenorganisatie hebben hele groepen mensen huis en haard moeten verlaten, omdat het geweld tussen twee stammen in Darfur nog altijd oplaait.

Zij vechten niet alleen tegen elkaar, maar richten hun aanvallen ook op onschuldige burgers met talloze doden en gewonden tot gevolg.

Zo zouden schietpartijen, verkrachtingen en plunderingen aan de orde van de dag zijn in het Afrikaanse land. ''Milities schieten op iedereen. Kinderen, ouderen, vrouwen", zo vertelde een ooggetuige aan Amnesty.

Oorlogsmisdaad

''Het opzettelijk aanvallen van gebieden waar burgers wonen met als doel mensen te doden en verwonden is een oorlogsmisdaad en laat zien dat de internationale Rechten van de Mens niet worden gerespecteerd", zei Michelle Kagari, een afgevaardigde van Amnesty International in Oost-Afrika. ''De Sudanese autoriteiten moeten hier onmiddellijk onderzoek naar doen."

In de regio woedt al meer dan elf jaar een bloedig conflict dat aan honderdduizenden mensen het leven heeft gekost.