Bij botsingen tussen rivaliserende groepen demonstranten is donderdag in de Oekraïense stad Donetsk een dode gevallen. Zeker tien betogers moesten zich in ziekenhuizen laten behandelen. 

Dit is van de plaatselijke gezondheidsdiensten vernomen.

Donetsk ligt in het oosten van Oekraïne. Het is een voornamelijk Russischtalige industriestad met circa één miljoen inwoners. Het is voor het eerst dat er in Donetsk een dode valt in het kader van het politieke conflict van de afgelopen weken.

Betogers die met leuzen de Russische president Vladimir Poetin steunden, botsten met betogers die protesteerden tegen de pro-Russische machtsgreep op de Krim en voor toenadering tot de EU.

De dode is een 22-jarige man uit de pro-Europese groep. Hij is met een mes doodgestoken. Vorige maand werden in Kiev zo'n honderd mensen gedood bij protesten.

Jatsenjoek

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek heeft dezelfde dag voor het eerst het woord gevoerd in de VN-Veiligheidsraad.

"Willen de Russen oorlog? Bij al het goede nabuurschap ben ik er zeker van dat de Russen geen oorlog willen. En ik hoop dat de Russische president deze wens van zijn volk naleeft", zei hij in het Russisch tegen de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin.

Jatsenjoek verweet Rusland zonder reden en zonder aanleiding te zijn begonnen aan een "militaire agressie". Hij acht het Russische optreden "absoluut onacceptabel in de 21e eeuw". Hij herhaalde dat Kiev bereid is tot een dialoog met Moskou.

Bekijk beelden van de protesten:

Achtergrond: De Krim weer Russisch? l Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne