Oekraïne heeft een 'nationale garde' opgericht ter aanvulling op het bestaande leger. Het nieuwe legeronderdeel moet uit zo'n 60.000 man gaan bestaan. 

De rekruten zijn voornamelijk vrijwilligers uit het kamp van de demonstranten die het vertrek van president Viktor Janoekovitsj hebben bewerkstelligd. Zij moeten de grenzen gaan bewaken. Ook wordt gerekruteerd op militaire academies. 

Het parlement in Kiev heeft de vorming van de garde donderdag goedgekeurd. Direct daarna begon een eerste groep met oefeningen. Aan de andere kant van de grens oefenen donderdag ook enkele duizenden Russische militairen.

Het spierballenvertoon heeft alles te maken met het referendum op de Krim dat voor zondag gepland staat. De bevolking van het Oekraïense schiereiland mag zich dan uitspreken over aansluiting bij Rusland, zeer tegen de zin van het Westen en de tijdelijke regering in Kiev.

Invasie

De tijdelijke president van Oekraïne, Oleksandr Toertsjinov, zei donderdag dat Rusland ''klaar is voor een invasie'' van het oosten van Oekraïne.

Hij zei dat internationale druk ''de Russische agressie'' nog kan stoppen. ''We doen alles wat we kunnen om oorlog te voorkomen, zowel op de Krim als in iedere andere regio van Oekraïne'', aldus Toertsjinov in een tv-interview.

Volgens de president staat ''de hele beschaafde wereld'' achter Oekraïne en is dat ook de sleutel tot een oplossing.

Kerry

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zei donderdag dat als de Krim door Rusland wordt ingelijfd er 'zeer zware' stappen tegen Moskou worden genomen. 

Rusland kan er op rekenen dat de VS en de Europese Unie maandag al maatregelen treffen, aldus de minister.

Grenswacht

De Oekraïense grenswacht heeft Russische troepen op de Krim er donderdag van beschuldigd dat ze een verkenningsvliegtuig hebben beschoten. Het was volgens een verklaring van de Oekraïners de tweede keer deze week dat zoiets gebeurde.

De beschieting zou op de landengte tussen het schiereiland en het vasteland zijn gebeurd. Het was niet direct duidelijk om wat voor vliegtuig het precies ging en of het toestel beschadigd is geraakt.

Achtergrond: De Krim weer Russisch? l Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne