Eén van de twee doden die donderdag viel op het festival South by Southwest (SXSW) in de Amerikaanse staat Texas is een 35-jarige Nederlander.

Dat heeft het bedrijf waarvoor de Nederlander werkt, Massive Music, bekendgemaakt. De 35-jarige man was woonachtig in Amsterdam en was voor zijn werk op SXSW, bevestigt een werknemer van Massive Music tegenover NU.nl. 

Ook een vrouw kwam in Austin om het leven toen een dronken automobilist op een groep mensen inreed. Hij was op de vlucht voor de politie.

Volgens de politie reed de auto door een barricade in op een menigte die zich had verzameld bij concertzaal The Mohawk, waar optredens zouden plaatsvinden.

Vijf mensen raakten zwaargewond en zijn in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Een aantal optredens werd geannuleerd. De bestuurder is later opgepakt. Hij kan aangeklaagd worden voor moord en zware mishandeling.

Vanuit Nederland is een forse delegatie aanwezig op het festival in Austin. Op muzikaal gebied geven onder meer Mozes and The First Born, Mister and Mississippi, Traumahelikopter en Kraak & Smaak optredens. Daarnaast zijn diverse Nederlandse filmmakers, creatieve ondernemers en organisaties op SXSW.

Bekijk beelden van de ravage en een verklaring van de politie: