Het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines is toch niet langer doorgevlogen nadat het van de radar verdween, zoals eerder gedacht werd.

Dat laat Seri Hishammuddin, de Maleisische minister van transport, donderdagochtend weten tijdens een persconferentie.

De eerder genoemde data van de motoren, waaruit zou blijken dat het het vliegtuig nog vier uur door zou hebben gevlogen na het laatste contact, blijken niet te kloppen. Het toestel met vluchtnummer MH 370 is zaterdag voor het laatst gesignaleerd om 1.07 uur, bevestigen autoriteiten.

Topman Ahmad Jauhari Yahya van Malaysia Airlines laat weten dat de laatste gegevens van het toestel ongeveer 30 minuten na vertrek in Kuala Lumpur zijn ontvangen. Boeing en motorenfabrikant Rolls Royce zouden daarna niets meer van het toestel hebben vernomen.

Kritiek

Eerdere kritiek over de wijze waarop Maleisië de zoektocht aanpakt, werd tijdens de persconferentie van de hand gedaan. 

"Het is een complexe zoektocht, maar we geven niet op", laat een woordvoerder weten. "We hebben de zoektocht geintensiveerd en onze focus ligt nog steeds op de Zuid-Chinese zee."

Woensdagavond zouden Chinese satellieten drie wrakstukken hebben gesignaleerd in zee, maar ook dit blijkt niet te kloppen. "Het gaat niet om wrakstukken van MH 370." Op de plek waar de wrakstukken op de satelliet waren gezien is extra goed gezocht, maar er is niks van het toestel gevonden. De satellietbeelden zouden per ongeluk zijn vrijgegeven.

China

De Chinese premier Li Keqiang wil dat de zoektocht naar het toestel doorgaat, "zolang er ook maar een klein beetje hoop is", meldt al-Jazeerah. Van de 239 inzittenden van het vliegtuig zijn 153 mensen van Chinese komaf. "De Chinese regering is erg bezorgd over hun lot. China zal de hoop niet opgeven"

Op dit moment zijn autoriteiten van zowel Maleisië, China, Thailand en Indonesië betrokken bij de zoektocht.

De locatie van het vliegtuig is sinds de verdwijning zaterdag onderwerp van speculatie. In totaal beslaat het zoekgebied nu 93.000 vierkante kilometer. Dat is de oppervlakte van Hongarije.

Vlucht MH 370 was op weg van Kuala Lumpur naar Peking en verdween tussen Maleisië en het zuiden van Vietnam uit beeld. Sindsdien is er niets meer van het toestel vernomen.

Vijf dingen die u moet weten over vlucht MH 370

Alle berichten over het vermiste vliegtuig