Moskou zal het Westen met gelijke munt terugbetalen als Europa en de Verenigde Staten sancties opleggen aan Rusland. 

"We zullen iedere sanctie spiegelen'', liet de Russische regering donderdag weten.

Vorige week besloot de Europese Unie tot de eerste maatregelen tegen Rusland vanwege de agressie tegen buurland Oekraïne. De Europese leiders besloten om het overleg over visumvrij verkeer met Rusland op te schorten. Ook de onderhandelingen over een nieuw algemeen handelsakkoord worden in de ijskast gezet.

Rusland zegt te hopen dat sancties politiek zijn en niet economisch. ''Men zou moeten hopen dat als de Europese Unie tot sancties besluit, ze niet de samenwerking op zakelijk gebied gaan belemmeren'', aldus de plaatsvervangend minister van Economische Zaken.

Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft Rusland gewaarschuwd dat het doorzetten van zijn koers op het Oekraïense schiereiland de Krim "enorme politieke en economische" gevolgen zal hebben.

Dat zei Merkel donderdag in een toespraak voor de Duitse Bondsdag. Merkel zei dat de enige weg uit de crisis via diplomatie is.

Maar ze liet ook weten dat de Europese Unie en andere landen bereid zijn om tegoeden te bevriezen en reisrestricties op te leggen als Moskou weigert deel te nemen aan "onderhandelingen die resultaat opleveren".

Mochten deze strafmaatregelen niet effectief zijn, dan worden er zwaardere sancties ingesteld die grote economische en politieke schade in Rusland zullen veroorzaken, aldus Merkel.

Internationaal recht

De bondskanselier benadrukte dat de territoriale integriteit van Oekraïne niet ter discussie staat en dat het stationeren van Russische militairen op de Krim in strijd is met het internationaal recht.

Maandag komen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken bijeen om te praten over nieuwe sancties tegen Rusland. Vorige week legden de Unie en de Verenigde Staten al strafmaatregelen op aan Moskou.

Achtergrond: De Krim weer Russisch? l Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne