Het vliegtuig van Malaysia Airlines vloog mogelijk nog vier uur door nadat het van de radar verdween.

Dat meldt de Wall Street Journal donderdagochtend op basis van Amerikaanse onderzoekers en functionarissen van de veiligheidsdiensten.

Zij zouden zich zorgen maken over de gegevens die door het vliegtuig, dat al sinds zaterdag vermist wordt, automatisch zijn verzonden gedurende vier uur na de laatste bevestigde positie. Het is onderdeel van een systeem van Boeing voor het onderhoud en in de gaten houden van de motoren.

Uit de data zou de conclusie kunnen worden getrokken dat vlucht MH 370 nog honderden mijlen door is gevlogen.

Westen

Persbureau Bloomberg meldt op basis van anonieme bronnen met kennis van het onderzoek dat het toestel ver naar het westen zou zijn gevlogen, over Maleisië.

Volgens de bronnen bleef het toestel die koers aanhouden, in ieder geval tot het moment dat het buiten bereik raakte van de Maleisische radar.

Dat zou kunnen betekenen dat het toestel richting de Andamanse Zee is gevlogen. Indiase vliegtuigen, helikopters en schepenen bij de Indiase eilandengroepen Andamanen en Nicobaren hebben inmiddels opdracht gekregen uit te kijken naar de Boeing.

Uitgezet

Volgens The Wall Street Journal houden Amerikaanse antiterreurfunctionarissen de mogelijkheid open dat een van de vliegers of iemand anders met opzet de zogeheten transponder heeft uitgezet, waarmee het toestel getraceerd kan worden. Het toestel zou daarna naar een onbekende locatie kunnen zijn gestuurd.

Concrete aanwijzingen voor terrorisme hebben de onderzoekers overigens niet, volgens de krant. 

Wrakstukken

De Boeing met 239 mensen aan boord is sinds zaterdag spoorloos. In totaal beslaat het zoekgebied inmiddels meer dan 90.000 vierkante kilometer. Dat is de oppervlakte van Hongarije.

Woensdag werd bekend gemaakt dat een Chinese satelliet mogelijk een drietal wrakstukken op zee zou hebben waargenomen. Dit blijkt niet te kloppen, laat een woordvoerder van Malaysia Airlines donderdag tijdens een persconferentie weten. Het zou niet gaan om wrakstukken van vlucht MH 370.

Geschrapt

Malaysia Airlines heeft de vluchtnummers MH370 en MH371 geschrapt voor de vluchten tussen Kuala Lumpur en Peking. De luchtvaartmaatschappij doet dat uit eerbied voor de passagiers en bemanning van de vermiste Boeing 777.

De vluchten tussen de Maleisische en Chinese hoofdsteden krijgen voortaan de vluchtnummers MH318 en MH319. Malaysia Airlines laat weten dat aan de verbinding verder niets verandert.

Vijf dingen die we weten over vlucht MH 370 | Alle berichten over het vermiste vliegtuig