In Turkije zijn woensdagavond minstens twee doden gevallen tijdens botsingen tussen demonstranten en de oproerpolitie.

In Istanbul kwam een buurtbewoner om het leven tijdens een gewelddadige botsing tussen betogers en agenten, meldde de krant Hürriyet. In het stadje Tunceli stierf een agent aan een hartaanval.

Volgens de krant hield de dood van de agent vermoedelijk verband met betogingen in zijn stad. Hij zou zijn blootgesteld aan een grote hoeveelheid traangas en daardoor zijn bezweken.

Dat traangas een dodelijke uitwerking kan hebben, bleek vorig jaar toen de 15-jarige Berkin Elvan in coma raakte nadat hij was geraakt door een traangasgranaat. Hij was op weg naar de bakker.

Dinsdag overleed hij in het ziekenhuis. Na zijn uitvaart gingen woensdag tienduizenden mensen de straat op om hun woede te uiten.

Ankara

In Istanbul en Ankara waren de meeste mensen op de been, maar ook elders waren betogingen. ''Overal is Berkin, overal is opstand'', riepen de betogers. En ''Tayyip moordenaar'', verwijzend naar premier Recep Tayyip Erdogan.

De vader van de overleden jongen deed op tv een oproep aan de premier: ''Als hij wil, kan hij de moordenaar van mijn zoon binnen een uur vinden'', zei Sami Elvan. ''Hij is degene die er opdracht toe heeft gegeven.''

Op diverse plaatsen sloeg de vlam in de pan. De politie zette volop traangas, waterkanonnen en rubberen kogels in om betogers uiteen te drijven. Het overlijden van de jongen had dinsdag ook al geleid tot heftige protesten in diverse steden in Turkije.