Een Chinese satelliet heeft mogelijk wrakstukken waargenomen van het vliegtuig van Malaysia Airlines dat al sinds zaterdag vermist wordt.

Dat meldt de BBC woensdag op basis van een bericht van de Chinese regering.

Op de satellietbeelden zijn mogelijk drie wrakstukken op zee zichtbaar. De beelden zijn zondag gemaakt, een dag nadat het vliegtuig van de radar verdween. De foto is afkomstig van China Center for Resources Satellite Data and Application.

Volgens de coördinaten zouden de beelden ten oosten van Maleisië en zuidelijk van Vietnam zijn gemaakt. Chinese media melden dat het grootste wrakstuk zo'n 22 bij 24 meter is.

Niet bevestigen

Donderdag stelt de Chinese luchtvaartautoriteit dat de wrakstukken, die mogelijk zijn gesignaleerd, misschien helemaal niets met het ongeluk te maken hebben. 

"We kunnen momenteel niet bevestigen of de foto's zijn gerelateerd aan het verdwenen toestel", zei het hoofd van de luchtvaartautoriteit.

Vietnam

Hoewel het dus nog niet zeker is of het zou kunnen gaan om het vermiste vliegtuig, heeft Vietnam toch een vliegtuig gestuurd om een eventuele link te onderzoeken, liet het Vietnamese leger donderdag weten.

Enige tijd later meldt persbureau Reuters op basis van een verklaring van een getuige dat Vietnam niets zou hebben gevonden op de locatie van de door China gesignaleerde wrakstukken. Eerder waagden ook China en Maleisië een poging.

Vietnam stuurde eerder ook al vliegtuigen en schepen, maar die driedaagse zoektocht leverde niets op.

Communicatie

Volgens de BBC was er communicatie met de Boeing 777 totdat het boven de Zuid-Chinese zee van de radar verdween. Tot dat moment leek er volgens de radiofragmenten niets aan de hand te zijn met het toestel.

Woensdagochtend heeft China de zoektocht naar het sinds zaterdag vermiste toestel uitgebreid. Het vliegtuig was op weg van Kuala Lumpur naar Peking en verdween tussen Maleisië en het zuiden van Vietnam uit beeld.

De locatie van het vliegtuig is sinds de verdwijning onderwerp van speculatie. In totaal beslaat het zoekgebied nu 93.000 vierkante kilometer. Dat is de oppervlakte van Hongarije.

Dinsdag spraken autoriteiten in Maleisië nog over een mogelijke waarneming van het vliegtuig in de buurt van Kota Bharu, honderden kilometers ten zuidwesten van de geplande route. 

Vijf dingen die u moet weten over vlucht MH 370

Alle berichten over het vermiste vliegtuig