In de wijk Harlem in New York zijn woensdag twee gebouwen ingestort door een explosie. Daarbij zijn zeker vier mensen om het leven gekomen. 

Dat bevestigt de New Yorkse politie. De verwachting is dat het dodental nog oploopt. Nog acht mensen zouden worden vermist, melden Amerikaanse media. 

Zeker 63 mensen zijn bij de explosie en instorting gewond geraakt, waarvan twee ernstig. De explosie is waarschijnlijk veroorzaakt door een gaslek. Een energiebedrijf bevestigde dat op het moment van het incident reparateurs onderweg waren na een telefoontje van iemand die gas rook.

Een van de ingestorte panden in East Harlem zou zes verdiepingen tellen. Het andere gebouw zou een kerk zijn. Mogelijk bevinden zich daarin nog slachtoffers.

De gebouwen zijn gevestigd aan 116th Street en Park Avenue in East Harlem, een gedeelte van Manhattan. In het pand was volgens ooggetuigen eerst brand uitgebroken. Na een ontploffing stortte het in. De brand ontstond in een pianowinkel op de begane grond.

Metro

De nooddiensten zijn massaal uitgerukt. In totaal zouden bijna tweehonderd brandweerlieden ter plaatse zijn. Ook is een explosieven opruimingsdienst opgeroepen. 

Nieuwszender NBC meldt dat de metro in het gebied is stilgelegd, omdat er puin op de rails terecht is gekomen. Ooggetuigen zeiden zelfs dat de explosie kilometers verderop te voelen was. 

Burgemeester

Burgemeester Bill de Blasio spreekt van een "tragedie". Hij heeft een geplande afspraak met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon afgezegd.

De Blasio bevestigt dat er nog altijd mensen worden vermist. 

Bekijk beelden van de rampplek: