Tienduizenden mensen zijn woensdag in Istanbul de straat op gegaan voor de uitvaart van de tiener Berkin Elvan. 

De 15-jarige jongen werd vorig jaar tijdens rellen in de Turkse stad geraakt door een traangasgranaat van de politie toen hij op weg was naar de bakker. Hij overleed dinsdag nadat hij negen maanden in het ziekenhuis in coma had gelegen.

Elvan had destijds niets te maken met de dagenlange demonstraties en rellen rond het Gezipark aan de rand van het Taksimplein in het centrum van Istanbul.

De uitvaart werd woensdag rechtstreeks uitgezonden op de televisie. De kist met het stoffelijk overschot werd door de straten van het stadsdistrict Okmeydani gedragen.

Het publiek scandeerde ''Overal is Berkin, overal is opstand'' en ''Tayyip moordenaar'', verwijzend naar premier Recep Tayyip Erdogan.

Ankara

In de Turkse hoofdstad Ankara liep een demonstratie naar aanleiding van de dood en uitvaart van Berkin woensdag uit de hand. De politie gebruikte traangas om een menigte van enkele duizenden mensen uiteen te jagen op het centrale Kizilayplein.

Dinsdag leidde het overlijden van de jongen al tot heftige protesten in diverse steden in Turkije. Ook hier gebruikte de politie op diverse plaatse traangas. Verder werden demonstranten met waterkanonnen weggespoten.

Bekijk beelden: