Het Israëlische parlement heeft een omstreden wet aangenomen die de uitzonderingspositie voor ultra-orthodoxe joden aangaande de dienstplicht schrapt. 

67 van de 120 parlementariërs in de Knesset stemden woensdag in met de stapsgewijze invoering van de dienstplicht. ''Voor het eerst wordt een kwestie in de kern van het conflict in de Israëlische samenleving opgelost'', liet minister Yaakov Peri na afloop weten.

De stemming werd geboycot door de oppositie, die de regering er van beticht koste wat kost de hervorming er door te drukken. De kwestie was een splijtzwam tijdens de vorige verkiezingscampagne.

De partijen die in de huidige regering zitten, zetten voor de verkiezingen al in op hervorming van de dienstplicht. De ultra-orthodoxen zijn fel tegen de dienstplicht, maar seculiere Israëliërs vinden de uitzonderingspositie juist een schande.

Mannen en vrouwen moeten in Israël op 18-jarige leeftijd het leger in. Ultraorth-odoxe joden kregen echter op religieuze gronden vrijstelling. Ze maken ongeveer 10 procent uit van de Israëlische bevolking. De vrijstelling gold sinds 1948. Toen profiteerden zo'n 400 mensen van de vrijstelling, maar tegenwoordig zijn dat er naar schatting 60.000.

Anderhalve week geleden gingen nog 350.000 orthodoxe joden de straat op om te protesteren tegen het voornemen van premier Benjamin Netanyahu om de vrijstelling op te heffen.