De Australische autoriteiten gaan ondanks protesten door met het vangen en doden van grote haaien die vlak voor de kust zwemmen.

Sinds januari zijn al ruim honderd haaien gevangen voor de westkust van het land. Daarvan waren er zeker dertig langer dan drie meter.

Het vangen van de haaien is onderdeel van een plan om populaire delen van de kust veiliger te maken voor zwemmers en surfers.

Alleen haaien die langer dan drie meter zijn, mogen worden gedood. Tegen het plan bestaat veel verzet onder de bevolking, milieubeschermers en experts. Volgens hen is het schadelijk voor het ecosysteem en worden ook veel kleinere haaien en andere zeedieren gevangen. Die moeten weer worden vrijgelaten, maar veel beesten blijken dan al dood of ze gaan dood, stellen ze.

Bezwaren

Er zijn zeker 23.000 bezwaren binnengekomen, zo meldde voorzitter Paul Vogel van de nationale milieuautoriteiten woensdag aan Australische media. Volgens hem zijn de risico's voor andere dieren echter beperkt en heeft de vangst een te verwaarlozen effect op het ecosysteem.

Het programma loopt tot medio april. Milieuminister Greg Hunt gaf daar vorig jaar toestemming voor nadat in twee jaar tijd zes mensen waren gedood door een haai. Speciaal ingehuurde beroepsvissers moeten de grote haaien vangen en doden. Ook zijn boeien met lijnen en aas uitgezet.

Witte haaien zijn beschermd in Australië. Ze mogen alleen worden gedood als ze een directe bedreiging vormen.