Meer dan de helft van de vluchtelingen wereldwijd heeft onderdak gevonden in een stad. 

Vluchtelingen verkiezen een stad steeds vaker boven een tentenkamp om uitlevering aan de zorg van de internationale gemeenschap of overheid te ontlopen.

Dat schrijft de Volkskrant woensdag, op basis van rapporten van de Verenigde Naties en gesprekken met hulporganisaties. 

Volgens de krant zijn steden en internationale hulpverleners "nauwelijks opgewassen tegen deze ontwikkeling", waarbij de vluchtelingen het risico van een marginaal bestaan in een metropool voor lief nemen. 

Voordeel

Voorzitter van UNHCR Nederland Rene Bruin noemt het voordeel van een kamp mensen te kunnen tellen. Volgens Bruin is het nadeel echter dat de vluchtelingen in een kamp "snel gehospitaliseerd" raken.

"Ze kunnen niet of nauwelijks werken en zijn afhankelijk van hulporganisaties. Dus in principe moedigen we vestiging in de stad aan, omdat mensen in de stad zelf iets kunnen opbouwen", aldus Bruin tegenover de Volkskrant

In de tweede helft van 2013 steeg het aantal oorlogsvluchtelingen met 1,5 miljoen. Daarvan kwamen er 1,3 miljoen vluchtelingen uit Syrië, 65.000 uit Soedan en 50.000 uit de Centraal-Afrikaanse Republiek. Volgens UNHCR is ruim de helft van hen in steden terecht gekomen, zoals Istanbul, Ankara, Nairobi en Kampala.