China heeft twee extra vliegtuigen ingezet in de zoektocht naar de sinds zaterdag vermiste Boeing 777.

Dat heeft Li Jiaxiang van de civiele luchtvaartorganisatie Civil Aviation Administration of China woensdag bekendgemaakt. 

Hij liet ook weten dat de Chinese vliegtuigen boven land gaan zoeken. Maar een woordvoerder van de Chinese regering herriep die verklaring later. Alleen de zoektocht boven zee wordt uitgebreid.

Bij de zoektocht is ook India om hulp gevraagd door Maleisië. Dat heeft het Indiase ministerie van buitenlandse zaken bekendgemaakt. De zoektocht wordt uitgebreid naar de Andamanse Zee. 

Internetters dragen ook bij. Het Amerikaanse bedrijf Digital Globe heeft internetters gevraagd om satellietbeelden, die dagelijks worden ververst, te bekijken.

Als mensen brokstukken, reddingsvlotten, oliesporen of andere sporen op de foto's zien kunnen ze dat melden. De meldingen worden vervolgens doorgegeven aan de reddingsdiensten. Ongeveer zeshonderdduizend mensen hebben al satellietbeelden bekeken, volgens Shay Har-Noy van Digital Globe.

Vietnam

Vietnam meldde de zoekoperatie in Vietnamese wateren te verkleinen. Het land zal voorlopig geen schepen meer inzetten in de zoektocht, zei onderminister Pham Quy Tieu van Transport. Het Aziatische land zet woensdag nog wel enkele vluchten in.

De Vietnamezen wachten op informatie van de Maleisische autoriteiten, voordat zij weer verdergaan met zoeken. Zeker 40 schepen en 34 vliegtuigen van verschillende landen zijn op dit moment op zoek naar brokstukken van het vliegtuig. China heeft ook satellieten ingezet in de zoektocht.

Straat van Malakka

Dinsdag meldden Maleisische media dat het vliegtuig van Malaysia Airlines mogelijk ver van de route boven de Straat van Malakka is terechtgekomen.

Generaal Tan Sri Rodzali Daud van de Maleisische luchtmacht liet in een statement weten dat er nooit zo'n verklaring is afgegeven en dat de berichten daarover inaccuraat en incorrect zijn.

Vlucht MH370 van Malaysia Airlines was onderweg van Kuala Lumpur naar Peking toen het contact rond half 3 's nachts werd verbroken. In totaal waren 227 passagiers en twaalf bemanningsleden aan boord van het vliegtuig, dat boven zee van de radar verdween.

Noodsignaal

De piloten hebben geen enkel noodsignaal afgegeven. In het toestel zaten zeker twee passagiers met gestolen paspoorten. Iraniërs die in Europa asiel wilden aanvragen, hadden de hand weten te leggen op de paspoorten

De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten van de FAA hadden in november een waarschuwing uitgevaardigd voor een zwakke plek in de romp van het type Boeing 777. Zonder herstel zou dit uiteindelijk kunnen leiden tot aantasting van de hele romp van het toestel, met mogelijk een snelle afname van de druk en het breken van het toestel.

Bemanning

Malaysia Airlines heeft ''geen redenen'' om te denken dat de bemanning de hand heeft gehad in het plotselinge verdwijnen van het vliegtuig. 

Commercieel directeur Hugh Dunleavy van de maatschappij heeft dat woensdag in een interview met persbureau Reuters gezegd.

De Maleisische politie heeft eerder laten weten dat ze onderzoek doet naar mogelijke persoonlijke en psychische problemen van passagiers en bemanningsleden. Dunleavy benadrukte dat de gezagvoerder van de vermiste Boeing een doorgewinterde vlieger was met een uitstekende staat van dienst.

Vijf dingen die u moet weten over vlucht MH 370

Alle berichten over het vermiste vliegtuig

China breidt zoektocht vermist vliegtuig uit