De Brit Saajid Badat heeft in december 2001 schoenen met explosieven gedragen op vluchten tussen Nederland en Pakistan en een vlucht van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk. 

Dat verklaarde hij dinsdag tijdens een rechtszaak tegen Sulaiman Abu Ghaith, de schoonzoon van terreurleider Osama bin Laden, in New York, waarin Badat als getuige optrad, meldt Sky News.

Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) laat woensdag weten dat de NCTV ''kennis neemt van het bericht''.

Volgens de woordvoerder waren toentertijd op Schiphol de gangbare beveiligingsmaatregelen genomen, vergelijkbaar met die op andere luchthavens. ''Sindsdien is er veel veranderd, er is een ander dreigingsbeeld'', legt hij uit. Daarom staan er nu ''state of the art'' scanners en is de beveiliging aangescherpt. De verklaring van Badat is geen reden voor onderzoek vanuit Nederland. Schiphol reageerde niet op het bericht.

Badat heeft de explosieven niet tot ontploffing gebracht, omdat hij ze wilde gebruiken in een Amerikaans vliegtuig. Hij zou de schoenen na de vluchten ''veilig'' thuis hebben bewaard, voor het geval hij ze in de toekomst nodig zou hebben. Ook zei hij een schoen te hebben verkocht aan mannen van Maleisische afkomst die een aanslag wilden plegen.

Moeder

Na een verblijf van drie jaar in Afghanistan zou hij hebben afgezien van een terreuraanval, omdat zijn moeder geen zoon zei te willen die ''een van die dwarsliggers'' was. Badat werd in 2005 veroordeeld voor het plannen van aanslagen en werd na zes jaar celstraf vrijgelaten, omdat hij optrad als informant voor Britse en Amerikaanse autoriteiten.

Badat getuigde vanuit Londen via een videostream in de rechtszaak tegen Bin Ladens schoonzoon Sulaiman Abu Ghaith in New York, omdat hij bang is te worden opgepakt als hij naar de VS reist. Ghaith wordt verdacht van samenzwering om Amerikaanse burgers te doden en betrokkenheid bij het voorbereiden van aanslagen.