De dood van een tiener die 9 maanden geleden gewond was geraakt bij onlusten in het Turkse Istanbul, heeft in diverse Turkse steden tot nieuwe protesten en onrust geleid. 

Voor de deur van het ziekenhuis in Istanbul waar de 15-jarige jongen bezweek, kwam het tot confrontaties tussen de politie en demonstranten.

De jongen raakte in juni zwaargewond doordat hij een traangasgranaat tegen zijn hoofd kreeg. Hij was op weg naar de bakker en had niets te maken met de dagenlange demonstraties en rellen rond het Gezipark aan de rand van het Taksimplein in het centrum van Istanbul.

Behalve in Istanbul gingen ook in Ankara en Izmir betogers de straat op. In Ankara gebruikte de politie traangas om studenten tegen te houden die naar het centrum wilden marcheren.

In Istanbul verhinderde de politie met waterkanonnen dat demonstranten 's avonds naar het Taksimplein zouden gaan. ''Schuld aan de fascisten'', riep de menigte.

De betogers wierpen barricades op bij het ziekenhuis waar de jongen was overleden. Ze wierpen stenen naar de politie. Eerder had de politie bij het hospitaal een wake bij het ziekenhuis uiteengedreven en enkele mensen gearresteerd.

Coma

Berkin Elvan lag sinds hij de granaat tegen zijn hoofd kreeg, in coma in het ziekenhuis. Door zijn dood steeg het aantal sterfgevallen door de rellen naar acht. 36 demonstranten die vorig jaar met de betogingen meededen, zitten vast in afwachting van hun rechtszaak. Justitie beschuldigt hen van terrorisme. Zij riskeren 58 jaar cel.

President Abdullah Gül betuigde zijn medeleven aan de familie van de jongen. Hij riep op om nieuw leed te voorkomen.