Een groep mensenrechtenactivisten heeft het constitutionele hof van Uganda dinsdag verzocht de omstreden nieuwe antihomowet ongrondwettig te verklaren. 

De wet zet aan tot discriminatie op grond van seksuele geaardheid en dat is strijdig met de grondwet, zegt advocaat Nicholas Opiyo, een van de opstellers van het verzoekschrift. 

Opiyo stelde het verzoek aan het hof op namens een groep voorvechters van de mensenrechten die zich Coalitie van het Maatschappelijk Middenveld voor Mensenrechten en de Grondwet noemt. Hij verwacht dat het nog maanden of zelfs jaren duurt voor het hof uitspraak doet. 

De activisten vragen het hof daarom de politie op te dragen de antihomowet voorlopig niet te handhaven. Ook willen ze dat de opperrechters plaatselijke schandaalkranten verbieden de namen en foto's van veronderstelde homoseksuelen af te drukken. 

De gewraakte wet werd vorige maand ondertekend door de Ugandese president Yoweri Museveni. Homoseksuelen kunnen sindsdien een jaren- of zelfs levenslange gevangenisstraf krijgen. 

Doodstraf 

Oorspronkelijk wilde het Ugandese parlement in de wet opnemen dat op sommige homoseksuele handelingen de doodstraf zou komen te staan. Dit werd na een wereldwijde storm van verontwaardiging afgezwakt. 

Sinds de wet van kracht werd zijn meerdere homoseksuelen of vermeende homoseksuelen belaagd en mishandeld, zegt de activistencoalitie. Verscheidene homo's zouden door hun huisbaas op straat zijn gezet. Ten minste tien mannen zijn volgens de mensenrechtengroep opgepakt op verdenking van het overtreden van de antihomowet.