De afgezette Oekraïense president Viktor Janoekovitsj herhaalde dinsdag dat hij de enige legitieme president is van het land. 

Dat zei Janoekovitsj op een persconferentie in Moskou.

De 63-jarige Janoekovitsj sprak de verwachting uit de macht weer te kunnen grijpen in zijn thuisland. Hij werd op 22 februari afgezet en opgevolgd door interim-president Oleksandr Toertsjinov.

"In de Verenigde Staten is gezegd dat ik ben gevlucht uit het land. Ik herhaal: ik ben niet gevlucht. Toen mensen een gewapende coup pleegden, was ik nog steeds op Oekraïens grondgebied", zei Janoekovitsj. "Zodra de omstandigheden het toelaten, en ik zal niet lang hoeven wachten, keer ik terug in Kiev." 

Janoekovitsj riep andere landen op het 'bandietenregime' dat de macht heeft gegrepen in de hoofdstad Kiev niet te steunen. "Onder de schijn van een legale overheid, runt een bende van ultra-nationalisten en fascisten het land", stelde hij. 

"Ik wil de landen die deze 'donkere krachten' steun bieden vragen: zijn jullie blind? Zijn jullie vergeten wat fascisme is?"

Gezondheid

De afgezette leider leek in Moskou ook te willen tonen dat hij nog in goede gezondheid verkeerd. Enkele dagen geleden werd in Russische media gemeld dat Janoekovitsj getroffen zou zijn door een hartaanval.

"Ik wil graag duidelijk maken dat ik nog leef, maar ik kan niet zeggen dat ik me goed voel. Ik ben woedend over de gebeurtenissen in Oekraïne", aldus Janoekovitsj.

Janoekovitsj wordt naar aanleiding van het geweld tijdens de protesten Kiev gezocht voor 'massamoord op vreedzame demonstranten'. Oekraïense sluipschutters schoten tijdens de geweldadigheden in de hoofdstad diverse demonstranten dood.

Krim

Het pro-Russische parlement van de Krim heeft het schiereiland dinsdag formeel onafhankelijk van Oekraïne verklaard. Van de 99 leden van het regionale parlement stemden er 78 voor het verbreken van de banden met de regering in Kiev.

Met het formeel onafhankelijk verklaren van de Krim is juridisch de weg vrijgemaakt voor het referendum over aansluiting van de regio bij Rusland. Die volksraadpleging is op 16 maart.

Het parlement van de Krim stemde vorige week al voor aansluiting bij Rusland.