Eén van de passagiers die met een gestolen paspoort aan boord was van het verdwenen Maleisische vliegtuig, is een 19-jarige Iraanse asielzoeker.

Dat laten de Maleisische autoriteiten weten, meldt persbureau AP.

Volgens CNN gaat het om Pouria Nour Mohammad Mehrdad. De Iraniër zou op weg zijn geweest naar Duitsland om asiel aan te vragen. De Maleisische politie zegt dat er geen enkele aanwijzing is dat Mehrdad banden heeft met een terroristische organisatie.

De moeder van de Iraniër nam contact op met de Maleisische politie, nadat haar zoon niet was aangekomen in Frankfurt. De identiteit van de andere man die met een gestolen paspoort reisde is nog onbekend.

Tickets

Maandag werd al bekend dat de twee 'verdachte' tickets zijn gekocht door een Iraniër. Volgens de Thaise politie kocht een Iraanse man met de naam Kazem Ali de tickets telefonisch, zogenaamd voor twee vrienden die naar Europa wilden terugkeren. De tickets werden later contant betaald, aldus CNN.

De mogelijkheid dat de Boeing 777 is verdwenen door een terroristische aanslag is met het identificeren van Mehrdad afgezwakt, maar wordt nog niet uitgesloten.

Ondertussen gaat de zoektocht naar het toestel van Malaysia Airlines onverminderd verder. Tientallen schepen en vliegtuigen van circa tien landen zijn ingezet. Het vliegtuig verdween in het begin van het weekeinde boven de Zuid-Chinese Zee van de radar, met in totaal 227 passagiers en 12 bemanningsleden aan boord.

Groter gebied

Het gebied waarin wordt gezocht is dinsdag uitgebreid. Niet alleen op zee aan de oostkant van het Maleisische schiereiland Malakka, maar ook voor de westkust en op het land wordt nu naar sporen van het toestel gespeurd. 

Vlucht MH 370 verdween aan de oostkant van het Maleisische schiereiland, tussen Maleisië en Vietnam, maar volgens de Maleisische luchtmacht waren er op de militaire radar aanwijzingen dat het toestel was omgekeerd. 

Azharuddin Abdul Rahman van de Maleisische burgerluchtvaartdienst verklaarde dat de mededeling van Malaysia Airlines niet betekent dat de autoriteiten de kans groter achten dat het vliegtuig aan de westkust is verdwenen. "Het zoeken gebeurt aan beide kanten", zei hij. 

China heeft tien satellieten ingezet, zo heeft het Chinese ministerie van Defensie laten weten. Die worden gebruikt voor het zoeken naar het toestel, maar ook voor het registeren van de weersomstandigheden en de communicatie tijdens de zoekoperaties.

Vijf dingen die u moet weten over vlucht MH 370

Alle berichten over het vermiste vliegtuig