Honderden jonge Zuid-Sudanezen zijn maandag de straat opgegaan om te protesteren tegen de Verenigde Naties. Zij deden dit nadat er landmijnen en geweren waren gevonden in een VN-truck waarop stond dat deze eten vervoerde.

De demonstranten liepen door Juba en scandeerden steunbetuigingen aan de Zuid-Sudanese president Salva Kiir. Ze riepen protestleuzen tegen Hilde Johnson, de VN-vertegenwoordiger in het Afrikaanse land.

De betogers beschuldigden Johnson van het bewapenen van de rebellen die tegen de regeringstroepen vechten.

De wapens werden donderdag door Zuid-Sudanese militairen in de VN-auto aangetroffen. Veel Zuid-Sudanezen vroegen zich hierna af wat voor rol de VN willen spelen in het land.

Kiir noemde de organisatie al eerder een 'parallelle overheid' die de rebellen steunt.

'Spijtig'

VN-woordvoerster Ariane Quentier noemde het een dag na de vondst spijtig van er wapens waren aangetroffen in een konvooi dat alleen voedsel had mogen vervoeren. Quentin gaf verder geen uitleg meer en het is onduidelijk waar VN-soldaten landmijnen voor nodig hebben.

De vlam in Zuid-Sudan sloeg in december in de pan toen aanhangers van Kiir slaags raakten met de aanhangers van vicepresident Riek Machar. Kiir behoort tot de Dinka-stam en Machar is lid van de Nuer.

Veel Nuer-militairen keerden het leger de rug toe en voegden zich bij het kamp van Machar. Sinds het begin van het conflict zijn ongeveer tienduizend mensen om het leven gekomen.