Meer autonomie voor de Russische minderheid in het zuiden en oosten van Oekraïne. De nieuwe interim-regering van Oekraïne is bereid hierover te praten.

''We zijn bereid om de eisen te bespreken van de mensen die daar leven. Als zij meer autonomie nodig hebben dan kunnen we het daarover eens worden'', zei de Oekraïense minister Andrej Desjchitsia van Buitenlandse Zaken maandag na overleg met zijn collega's uit de Benelux.

Maar de enige weg om dit te bereiken is volgens hem via de onderhandelingstafel. De tijdelijke regering werkt samen met internationale organisaties als de OVSE en Raad van Europa om de minderheden nog meer ''opties'' aan te bieden, aldus Desjchitsia.

Volgens minister Frans Timmermans doelt zijn Oekraïense collega op meer zelfbestuur, meer lokaal bestuur. Timmermans denkt niet dat autonomie direct een oplossing is voor de problemen. Aan de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne mag in elk geval niet getornd worden.

Referendum

De nieuwe machthebbers op het schiereiland de Krim hebben de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) uitgenodigd te komen kijken naar het referendum van zondag. 

Ze organiseren het referendum om de bevolking te vragen of de Krim als autonoom onderdeel bij Oekraïne moet blijven of onderdeel moet worden van de Russische Federatie.

Volgens het Russische persbureau RIA Novosti hebben de leiders van de Krim gezegd de OVSE te hebben uitgenodigd. Eerder werd tijdens de crisis over de Krim waarnemers van de OVSE geweerd.

Van de naar schatting 2,5 miljoen inwoners van het schiereiland van 27.000 vierkante kilometers is 60 procent etnisch Russisch. De Krim is sinds de 18e eeuw de thuishaven van de Russische Zwarte Zeevloot.

NAVO

De NAVO gaat radarvliegtuigen (AWACS) inzetten boven Polen en Roemenië om de situatie rond Oekraïne te observeren. Dat hebben de ambassadeurs bij de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie besloten.

Deze vluchten zijn bedoeld om een beter idee van de situatie te krijgen, aldus het militaire bondgenootschap. De vliegtuigen zullen alleen over NAVO-gebied vliegen.

De toestellen vertrekken van hun basis in Duitsland (Geilenkirchen) en het Verenigd Koninkrijk (Waddington). Geilenkirchen ligt net over de Duitse grens bij het Limburgse Schinveld

Het besluit is in lijn met de taak van de NAVO om voortdurend de situatie te beoordelen met betrekking tot de veiligheid van de NAVO-landen, aldus de westerse militaire alliantie.

Grenzen

NAVO-landen Polen en Roemenië grenzen direct aan Oekraïne. Dat land is een partner van de NAVO. Maar onderhandelingen over toetreding tot de alliantie werden onder het bewind van de net afgezette president Viktor Janoekovitsj stopgezet.

Awacs zijn omgebouwde Boeing 707-vliegtuigen met radar die het Europese luchtruim bewaken.

Wereldbank

De Wereldbank heeft maandag bekendgemaakt bereid te zijn om Oekraïne met extra middelen te steunen.

In een verklaring meldt de Wereldbank Oekraïne dit jaar nog met een bedrag tot 3 miljard dollar (circa 2,2 miljard euro) te ondersteunen. Dat geld komt bovenop programma's van de bank die al in Oekraïne lopen ter waarde van in totaal 3,7 miljard dollar.

Een woordvoerster van de Wereldbank zei wel dat het bedrag van 3 miljard dollar dat nu naar buiten is gebracht ''in de pijplijn zit'' en nog definitief moet worden goedgekeurd door het bestuur.

De president van de Wereldbank, Jim Yong Kim, liet weten de regering te willen steunen bij de uitvoering van de hervormingen die noodzakelijk zijn om de economie vooruit te helpen.

Hervormingen

Volgens de Wereldbank moet er in Oekraïne allereerst de economische stabiliteit worden hersteld en zal ook de banksector moeten worden versterkt. Daarnaast zijn er hervormingen nodig in de energiesector en moet het investeringsklimaat worden verbeterd. Tegelijkertijd zal het land flink moeten inzetten op de bestrijding van de corruptie.

De programma's die de bank in het land al heeft lopen richtten zich met name op de verbetering van de water- en elektriciteitsvoorziening, de infrastructuur en steunverlening aan private ondernemingen.

Achtergrond: De Krim weer Russisch? l Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne