De Oekraïense interim-premier Arseni Jatsenjoek gaat naar eigen zeggen naar New York om er donderdag de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties toe te spreken.

Jatsenjoek probeert te bereiken dat het referendum op de Krim van komende zondag over toetreding tot Rusland wordt afgeblazen.

Hij heeft Rusland gevraagd het referendum te verhinderen. Volgens de plaatselijke autoriteiten stemt zeker tachtig procent voor toetreding.

Het schiereiland in de Zwarte Zee is opnieuw een twistpunt geworden tussen Moskou en Kiev, nadat de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj 22 februari was afgezet.

De Krim is overwegend Russisch en is de basis van de Russische Zwarte Zeevloot. De Krim werd in 1954 ingedeeld bij Oekraïne en bleef dat na de val van die unie in 1991.

Obama

Jatsenjoek overlegt woensdag in de VS met de Amerikaanse president Barack Obama. Volgens het Witte Huis ontvangt Obama de Oekraïense premier om steun te betuigen aan het beginsel dat de grenzen van het land onschendbaar zijn.

In de jaren negentig hebben de VS, Groot-Brittannië, Oekraïne en Rusland afgesproken dat ze die grenzen respecteren.

Voorstel

Rusland heeft een voorstel om de situatie in Oekraïne te normaliseren. Het is een plan voor alle Oekraïners zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, maandag.

Lavrov heeft zijn Amerikaanse collega John Kerry uitgenodigd hier maandag over te komen praten, maar volgens Lavrov heeft Kerry zaterdag afgezegd.

Lavrov beklemtoonde dat de Russische voorstellen een oplossing bieden voor alle Oekraïners en het land terugvoeren naar legitimteit. Rusland beschouwt de machtswisseling van 21 en 22 februari als een staatsgreep.

Achtergrond: De Krim weer Russisch? l Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne