Militante nationalisten zorgen voor onrust en wetteloosheid in het oosten van Oekraïne en de interim-regering in Kiev staat dat toe. Die beschuldiging heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken maandag geuit.

In een verklaring gaat het ministerie in op een schietpartij die zaterdag in de stad Charkov zou hebben plaatsgevonden.

''Goed uitgeruste, gemaskerde mannen met wapens openden het vuur op vreedzame demonstranten. Als gevolg daarvan raakten mensen gewond'', aldus het ministerie.

Verder zegt Moskou dat in de stad Dnjepropetrovsk zeven Russische journalisten zijn opgepakt. ''Persvrijheid tussen aanhalingstekens in de praktijk'', aldus de verklaring.

Het ministerie stelt dat westerse landen, mensenrechtenorganisaties en buitenlandse media ''beschaamd zwijgen'' over deze incidenten. De objectiviteit en toewijding tot de democratie zijn volgens de Russen ver te zoeken.

Referendum

In het oosten van Oekraïne wonen vooral Russischtaligen. Er zijn de afgelopen dagen demonstraties geweest van mensen die een referendum over aansluiting bij Rusland willen, naar het voorbeeld van het schiereiland de Krim waar aanstaande zondag zo'n stembusgang staat gepland.

Rusland heeft het oosten van Oekraïne tot nog toe ongemoeid gelaten, maar president Vladimir Poetin heeft duidelijk gemaakt dat Rusland zich het recht voorbehoudt ''Russischtaligen te beschermen'', mocht dat nodig zijn.

Het Russische parlement heeft Poetin al toestemming gegeven om militair in te grijpen als hij dat nodig acht.

Achtergrond: De Krim weer Russisch? l Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne