De Maleisische autoriteiten weten inmiddels de identiteit van een van de twee mannen die met een gestolen paspoort in de verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines zaten.

Met hulp van een buitenlandse inlichtingendienst is achterhaald wie de man werkelijk is. Zijn naam en afkomst zijn echter niet bekendgemaakt. 

De politie wilde wel kwijt dat de verdachte man geen Maleisiër is. Beide personen zouden er niet Aziatisch uitzien, vertelden vertegenwoordigers van de Maleisische luchtvaart maandag op een persconferentie. 

Het vliegtuig met 227 passagiers en twaalf bemanningsleden aan boord verdween zaterdag plotseling van de radar. Het was vertrokken uit Kuala Lumpur en op weg naar Peking, toen het boven de Zuid-Chinese Zee spoorloos raakte.

Achteraf bleek dat aan boord twee mannen met gestolen paspoorten uit Italië en Oostenrijk zaten. Het belang van die ontdekking is vooralsnog onduidelijk.

Zoektocht

Een Vietnamees vliegtuig heeft maandag mogelijke brokstukken van het vliegtuig zien drijven. De autoriteiten gaan nu naar die locatie om onderzoek te verrichten.

Vietnam heeft eerder maandag met helikopters gezocht naar een drijvend 'geel object' op zee. Het zou gaan om een reddingsboot van het vermiste vliegtuig, maar het bleek loos alarm.

Vanuit een vliegtuig werd het object eerder op de dag waargenomen, maar de afstand was te groot om te bepalen wat het was, zei viceminister van Transport Pham Quy Tieu.

Vietnamese autoriteiten hebben gezegd dat het om een met mos begroeid onderdeel van een grote haspel gaat.

Tho Chu

Volgens de Vietnamese luchtvaartautoriteiten werd er gezocht op ongeveer 140 kilometer ten zuidwesten van het Vietnamese eiland Tho Chu. Op 150 kilometer van Tho Chu zijn zaterdag olievlekken gezien. Deze bleken echter afkomstig van een schip, bevestigden luchtvaartvertegenwoordigers maandag. 

Eerder zag de bemanning van een Vietnamees marinevliegtuig ook al een object in zee dat mogelijk afkomstig zou zijn van de vermiste Boeing 777, maar ter plaatse is nog niets gevonden.

Er wordt ook rekening mee gehouden dat het vliegtuig is omgekeerd voor het vermist werd. Ook wordt een kaping niet uitgesloten. 

Het gebied waarin wordt gezocht, wordt steeds uitgebreid. Nu is dat een gebied van honderd zeemijl. 

Vijf dingen die u moet weten over vlucht MH 370

Alle berichten over het vermiste vliegtuig