De doodgewaande leider van het Mexicaanse drugskartel de Tempeliers, Nazario Moreno Gonzalez, is zondag bij een schietpartij in de deelstaat Michoacan om het leven gekomen. 

En ditmaal hebben de Mexicaanse autoriteiten het bewijs dat ze de eerste keer niet hadden: het lichaam van Moreno.

Moreno zou eind december 2010 al zijn gedood door federale agenten na een vuurgevecht dat twee dagen duurde. Hoewel het lichaam nooit werd gevonden, werd er vanuit gegaan dat Moreno was omgekomen. Totdat inwoners van Michoacan zeiden Moreno te hebben gezien.

Timbusacatio

Sinds januari waren de autoriteiten de drugsbaas op het spoor. Uiteindelijk troffen militairen en mariniers Moreno in Timbusacatio, een dorp in een afgelegen berggebied en de thuisbasis van het Tempeliers-kartel. De militairen openden het vuur toen Moreno zich verzette tegen zijn arrestatie. Dat het om Moreno gaat is bevestigd na het nemen van vingerafdrukken.

"Dit is een overwinning. Hij heeft de mensen uit Michoacan veel schade berokkend", aldus Hipolita Mora, een van de leiders van de civiele zelfverdedigingsgroepen die vorig jaar in opstand kwamen tegen de Tempeliers.

Moreno, die zijn jeugd doorbracht in de Verenigde Staten, was de grondlegger van het drugskartel La Familia. Toen toenmalig president Felipe Calderon in 2010 de strijd aanging met de Mexicaanse drugskartels was La Familia zijn eerste doelwit.

Calderon noemde de 'dood' van Moreno in 2010 en de daaropvolgende ontmanteling van het La Familia-kartel een overwinning. Moreno was echter nog gewoon in leven en hij transformeerde het La Familia-kartel in het keiharde Tempeliers-kartel.