Inwoners van de Krim mogen zelf kiezen of ze een Russisch of een Oekraïens paspoort willen hebben als het Oekraïense schiereiland onderdeel van Rusland wordt.

Ook zullen de autoriteiten het gebruik van twee talen stimuleren: het Russisch en het Krimtataars.

''We zullen niet aandringen op het inleveren van Oekraïense paspoorten'', zei de nieuwe pro-Russische premier van de autonome Krimrepubliek, Sergej Aksjonov, maandag tegen het Russische persbureau RIA Novosti. ''En iedereen heeft de kans om zijn eigen taal te ontwikkelen.''

De bevolking van de Krim kan bij het referendum van 16 maart meebepalen of het schiereiland onderdeel wordt van Rusland of deel van Oekraïne blijft.

Het parlement van de Krim koos donderdag al unaniem voor Rusland. Volgens het Westen is de door Rusland gesteunde volksraadpleging illegaal.

Uitslag

De uitslag van het referendum lijkt van tevoren vast te staan: 60 procent van de twee miljoen inwoners bestaat uit etnische Russen.

Bijna een kwart is Oekraïens en ongeveer 12 procent van de bevolking bestaat uit Krimtataren. Deze minderheden zijn tegen annexatie door Rusland.

Krimtataren vormen een kleine inheemse bevolkingsgroep die nog maar mondjesmaat op het schierleiland Krim aanwezig is, mede doordat Sovjetdictator Jozef Stalin hen in 1944 liet wegvoeren. Na de val van de Sovjet-Unie is een aantal teruggekeerd.

Politieke leiders op de Krim rekenen erop dat een ruime meerderheid van de bevolking voor aansluiting bij Rusland zal stemmen. Volgens de Oekraïense interim-regering en het Westen is het referendum illegaal.

De regionale parlementsvoorzitter Vladimir Konstantinov zei maandag dat meer dan 80 procent van de inwoners van het schiereiland voor de aansluiting is. Het is onduidelijk waarop hij dat baseert.

Meer autonomie

De Oekraïense interim-regering is bereid om met de inwoners van de Krim en het oosten van het land te praten over meer autonomie.

Dat zei de Oekraïense minister Andrej Desjtsjitsja van Buitenlandse Zaken maandag na overleg met minister Frans Timmermans en zijn collega's Didier Reynders (België) en Jean Asselborn (Luxemburg).

''We willen hun eisen bespreken, maar wel aan de onderhandelingstafel'', verklaarde Desjtsjitsja.

Het Benelux-trio is een dag in Kiev om te horen hoe de nieuwe regering de crisis op de Krim wil oplossen. Ook de mogelijke toenadering van Oekraïne tot de Europese Unie staat prominent op de agenda.

Achtergrond: De Krim weer Russisch? l Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne