De Russische oud-oliemagnaat Michail Chodorkovski heeft in een toespraak op het Onafhankelijkheidsplein in de Oekraïense hoofdstad Kiev zware kritiek geuit op de machthebbers in zijn thuisland.

Volgens Chodorkovski is Rusland medeplichtig aan het geweld dat de Oekraïense politie gebruikte om demonstraties van tegenstanders van de inmiddels verdreven president Viktor Janoekovitsj neer te slaan.

''Ik heb gezien wat de autoriteiten hier hebben aangericht. Ze hebben dit gedaan in samenspraak met de Russische autoriteiten, meer dan honderd mensen zijn omgekomen en meer dan vijfduizend personen zijn gewond geraakt'', zei Chodorkovski ten overstaan van een menigte van duizenden mensen.

''Ik heb gezien hoe zij planken gebruikten om zich tegen de kogels te verweren. Het was verschrikkelijk, het maakt me aan het huilen.''

'Neofascisten'

Kremlincriticus Chodorkovski bestreed ook de Russische lezing dat de protesten tegen Janoekovitsj werden aangewakkerd door ''neofascisten''. ''Leugens en Russische propaganda, zoals altijd. Er zijn hier geen fascisten of nazi's. Dit zijn mensen die opkomen voor hun recht op vrijheid'', zei Chodorkovski.

De voormalige baas van oliemaatschappij Yukos kreeg eind vorig jaar gratie en werd vrijgelaten na 10 jaar gevangenschap. Hij werd veroordeeld wegens onder meer belastingontduiking en fraude, maar boze tongen hebben altijd beweerd dat de Russische president Vladimir Poetin een politieke tegenstander wilde uitschakelen.

Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne