De Oekraïense interim-premier Arseni Jatsenjoek overlegt woensdag in de Verenigde Staten met de Amerikaanse president Barack Obama over de crisis op de Krim.

Amerika wil zo steun betuigen aan de Oekraïense soevereiniteit, zo liet een woordvoerder van het Witte Huis zondag weten.

Oekraïne zal geen centimeter van zijn grondgebied opgeven. Dat zei premier Arseni Jatsenjoek zondag in Kiev tijdens de viering van de tweehonderdste geboortedag van de Oekraïense dichter Taras Sjevtsjenko. 

"Dit is ons land waarvoor onze vaders en grootvaders hun bloed hebben vergoten", zei de premier bij een standbeeld van de dichter. "Laat Rusland en zijn president weten dat we geen centimeter hiervan zullen opgeven." 

De regering zei zondag dat Oekraïne geen gewapende troepen naar de Krim stuurt. Wel zouden de militairen aan het trainen zijn in de bases zelf.

Afgezet

Duizenden Russisch gezinde demonstranten hebben in de Oost-Oekraïense stad Loehansk de zetelende gouverneur van de gelijknamige provincie afgezet. Ze zouden met bussen de grens zijn overgestoken en bestormden vervolgens het gebouw van de regionale regering. Ze hesen op het dak de Russische vlag en zongen op straat het volkslied van Rusland, zo melden regionale media zondag.

Gouverneur Michail Bolotskitsj was pas een week in functie, op voordracht van de Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov. Ook in de oostelijke stad Donjetsk, de thuisbasis van de verdreven president Viktor Janoekovitsj, gingen mensen de straat op. Ze eisen een referendum over aansluiting bij Rusland, zoals die op het schiereiland de Krim van volgende week.

Referendum

Rusland steunt het referendum dat volgende week zondag op de Krim wordt gehouden en waarin naar verwachting de meerderheid van de bevolking van het Oekraïense schiereiland zal aangeven zich bij Rusland te willen aansluiten. 

De nieuwe regering in Kiev is tegen het referendum. Volgens de Amerikaanse president Barack Obama druist de volksraadpleging in tegen internationale wetgeving. 

De spanningen tussen Oekraïne en Rusland zijn sterk opgelopen sinds Russische troepen zonder herkenningstekens ruim een week geleden strategische plekken in de Krim bezetten.

Achtergrond: De Krim weer Russisch? l Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne