De vicepresident van Afghanistan, voormalig krijgsheer Mohammad Qasim Fahim, is op 57-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een ziekte. 

Dat laat een woordvoerder van de regering zondag weten.

De regering van het Aziatische land heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd waarin de vlaggen halfstok zullen hangen. Fahim was vicepresident sinds 2009, in de overgangsregering die in 2002 ontstond na de Amerikaanse invasie was hij minister van Defensie.

''Met groot verdriet vernemen wij het overlijden van Mohammad Qasim Fahim. Moge zijn ziel in vrede rusten'', zo liet de Afghaanse president Hamid Karzai in een verklaring weten. Ook Karzai verliest binnenkort zijn functie, want hij is niet herkiesbaar tijdens de presidentsverkiezingen van Afghanistan begin april. Of Fahim een rol zou spelen in de stembusgang, is niet bekend.

'Betrouwbare partner'

De missie van de Verenigde Naties in Afghanistan noemde Fahim ''een goede en betrouwbare partner'', terwijl hij na zijn benoeming in 2009 nog het mikpunt van kritiek was van VN-diplomaten. Net als mensenrechtenactivisten beschuldigden ze hem van oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen.

Fahim was een beruchte krijgsheer en leider van de Tadzjiekse etnische minderheid in Afghanistan. Hij behoorde tot de Noordelijke Alliantie, een groep krijgsheren die de Verenigde Staten in 2001 hielpen de Taliban te verdrijven.